Espresso – Din lokala tidning
5214e6c0 7a69 4f0d b91d 96ab14373268

Nu är hösten här

BERIT WICKENBERG BROBY

Halva september har redan gått och hösten börjar göra sig påmind. Blåbären är plockade och lingonen likaså. Svampplockarna är ute i skog och mark och kommer hem med korgarna fulla. Älgjägarna laddar om och snart får vi som har hund, hålla oss undan från skogarna under några veckor.

Tack vare sommarens regn har vi fortfarande gröna gräsmattor och vi kan fortsätta att motionera bakom gräsklipparnas osande motorer. Trots att det har blåst ganska friskt de senaste dagarna så har lövträden fortfarande kvar de flesta av sina blad så än får krattorna vila i lugn och ro, i boden för trädgårdsredskap.

Ett tecken på att hösten närmar sig är också att Alpha-kurserna har kommit igång. Där får vi äta en värmande soppa varje tisdag kväll. Goda samtal kring bordet får vi oss också till livs. Sång och musik är aldrig fel och samtal kring livets små och stora ting ger oss andlig spis. Efter en kväll med Alpha har jag lite svårt att somna. Maken Fredrik och jag går en promenad med hundarna, fortsätter samtalet från kvällen och tittar lite på något inspelat favoritprogram på TV:n. Vi är så uppspelta och fyllda av energi och timmarna går så fort att det ofta hinner bli onsdag innan vi kommer till sängs. För oss betyder Alpha en energikick av stora mått.

En annan energikick var den tårta som vi blev bjudna på i somras, närmare bestämt den tjugoförsta augusti, då kyrkans café-del invigdes. En av Alphas bibelstudiegrupper tog ansvaret över festligheterna och bjöd på kaffe och många fantastiskt goda tårtor. Det var någon marängtårta (tror jag) med underbar fyllning. Det var Kickan, Laila och Helen som stod för bakningen, de andra i gruppen var med och serverade.

Om någon vill ha receptet på detta goda bakverk, ta kontakt med Laila på AlltMöjligt verkstaden.

Det var ungefär ett hundra församlingsbor som var där och avnjöt predikan. Den söndagen handlade texten om den gode förvaltaren. Anders talade om ett stycke i Bibeln där Jesus tycks berömma den falske förvaltaren som skodde sig på sin arbetsgivares pengar samtidigt som han smorde dem som han kom att bli beroende av efter att han fått sparken. En märklig Bibeltext. Anders lotsade oss genom texten och avslutade med att Jesus måste ha varit ironisk, vi är satta att förvalta Gud rike, vi kan inte tjäna både Gud och Mammon, vi måste själva välja mellan förskingring, korruption och hederlighet.

Åttiosju församlingsbor stannade på invigningsfesten. De som gick, visste inte vad de missade.

Många tycker att hösten är en mörk och dyster tid med mycket arbete ute i trädgården och mycket arbete inne för att hinna få undan allt till jul.

Vi, maken och jag, var på dop i Torslunda kyrka på Öland förra helgen. Det var för övrigt en intressant upplevelse att se de stora skillnaderna mellan församlingarnas sätt att lösa ”logistiken” kring högmässan. De hade t ex ingen cafédel utan mer som en kaffebar, alldeles före utgången och kyrkobesökarna stod utomhus med muggarna i handen. ”Går väl bra nu, så länge vädret tillåter”, tänkte jag, och kände glädjen över vår fina kyrka och dess möjligheter. Det var dessutom roligt att lyssna på en annan prästs predikan. Det var den tolfte söndagen efter Trefaldighet och prästen talade om friheten. ”Är vi fria, vi som bor här i Sverige”, frågade han. Och det tyckte vi nog, de flesta av oss. Tills han tog upp ämnet mobiltelefon, som de flesta har med sig jämt och alltid har till hands, är det frihet? ”Dessutom ger de där ”te-människorna” oss ingen frihet”, sa prästen, och jag krympte i kyrkbänken. Jag dricker mycket te och undrade över vad det är som jag ställer till, med mitt njutande av denna, för mig, formidabelt goda dryck. Jag hann tänka på barnarbete, människor som för nästan ingen lön alls, arbetar med giftbesprutade teblad……..ja, jag visste inte vad jag skulle tro. Då sa den gode mannen, att dessa ”mås-temänniskor” bara behövde börja tänka efter, måste de verkligen ha mobilen med sig jämt, måste gräsmattan klippas varje vecka, måste huset städas och sju sorters kakor bakas till jul? Ja, det var ju en god tanke. Jag andades ut och kände att en ”mås-te-människa” vill jag inte vara, utan leva i nuet, vara glad och nöjd med det som är, njuta av solen, när och om den skiner och fortsätta att dricka te.

Och se, att även hösten har sina fördelar.

BERIT WICKENBERG

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x