Espresso – Din lokala tidning

Nu blir det höst i Sommarsalongen

Måleri och konsthantverk, kreativitet och skaparglädje. Och så lite modern industrihistoria på det. Där har ni konceptet som de senaste månaderna lockat folk från när och fjärran till nykomlingen Osby Sommarsalong.

På Briogatan 1, mitt emot Lekoseum, har barnvagnar från olika epoker och karaktäristiska brandgula hushållsmaskiner väckt minnen och många är de Osbybor som stannat upp inför kända ansikten på fotografier från b.a. Göta, Sjölanders och Osby-pannan. Det är Osby Industrimuseum som i en tillfällig utställning ger oss ett smakprov ur sina samlingar och som gärna diskuterar gamla tider med besökarna.
I en annan del av den ljusa lokalen, som tidigare rymde BRIOs personalbutik, har 13 lokala kreatörer tillsammans öppnat butik och skapat plats för att ställa ut sina alster. Slöjd och konsthantverk i textil, metall, trä och keramik såväl som bildkonst finns representerat, både i traditionella och mera moderna tekniker. Vill man hitta något unikt är det hit man ska vända sig – och det kommer man kunna göra även framöver. Både muséet och hantverkarna har nämligen bestämt sig för att fortsätta hålla öppet, i första läget fram till jul. Det blir lördagsöppet under hösten och extra öppet under julskyltningen och i december. Håll utkik i Allt om Osby – mer info lär komma!
Båda verksamheterna har varit en del i Leader-projektet Besöka Osby, som förprojekterat ett besökscentrum där kultur, hantverk, konstnärskap och fritidsliv ska göra området runt Lekoseum ännu mera intressant för turister och besökare att stanna kvar i. Efter succén på Sommarsalongen får vi nog säga att man är på god väg!

Text: Mia Andersson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy