Espresso – Din lokala tidning
Höstgrannt i Osby

Nu blir det Höstgrannt

KONST. Den ligger lite avskilt, hantverksbutiken grannt i Osby, men när man väl hittat in där på gården på Briogatan 1 har man en fin stund framför sig. Här tar någon av de 12 medlemmarna i föreningen grannt emot och besökarna kan se och köpa närproducerad konst och hantverk.
– Och egentligen ligger ju butiken centralt. Mitt emot Lekoseum och bara ett stenkast från stationen, säger Marita Johansson, som är den nybildade föreningens ordförande.

Efter en sommar med besökare från när och fjärran har grannt varit stängt under oktober. Nyöppning sker den 6/11 och just nu arbetas det för fullt i stugor, smedjor och ateljéer inför vernissagen av utställningen Höstgrannt, som äger rum i lokalen lördagen den 7:e november. Temat kommer tolkas i medlemmarnas olika tekniker och en färgsprakande upplevelse är att vänta.

Fantastisk presentbutik
Under hösten och fram mot jul kommer butiken vara öppen för nyfikna och hugade spekulanter alla veckoslut, fredag till söndag. Och med tanke på att julmarknader och liknande i pandemins spår i stor utsträckning kommer utebli i år hoppas man kunna locka en hel del kunder till den luftiga lokalen.
– Vi är verkligen en fantastisk presentbutik, om vi får säga det själva, ler Marita, och fortsätter:
– Och är man ett sällskap som vill ha en egen stund i butiken går det bra att höra av sig så försöker vi ordna det också.

Värnar om traditioner
Hantverk ligger i tiden, är uppskattat av ung som gammal. En julklapp från grannt är garanterat både unik och lokalproducerad. De tolv i föreningen hör alla hemma i Osby kommun och skapar bland annat i ull, textil, silver, keramik, trä, smide och olika tekniker av bildkonst.
En kommitté är utsedd för att ta emot förfrågningar om medlemskap. Allt för att hålla en god kvalité och för att stäva mot målen i föreningens stadgar. De är – att värna om slöjd- och hantverkstraditioner och föremålens originalitet. Stimulera till nyskapande och utveckling och – inte minst – måna om samhörighet och samarbete bland slöjdare, hantverkare och konstnärer.

Tänk att vi har så mycket kreativitet i vår kommun!

Text: Mia Andersson
Foto: Privat

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy