Espresso – Din lokala tidning
Trädgårdstips

Nu får det vara nog med trädgård för i år… eller?

Du kan skydda Dina känsliga uteväxter mot vintern. Rosorna ska kupas genom att lägga upp jord eller täckbark kring stammarna, ju mer desto bättre.

Jorden utjämnar temperaturerna och hindrar att kylan tränger ner och spränger cellerna i växten. Kupningen hjälper också till med att dränera bort vattnet. Vatten leder värme och kyla. Luft isolerar. Att lägga torr torvmull närmast rosen och täcka över det med vanlig jord från rabatten, fungerar också bra. Enbart torvmull rekommenderar jag inte, då torv drar till sig vatten.

Mitt bästa tips är att kupa och toppa av rabattrosorna så att den sista tillväxten tas bort. På så vis hindrar man att rosorna att fortsätta växa allt för länge på vintern. Många rosor har tropiska anlag i generna och känner därmed inte till någon vinter. De växer så länge de kan och går inte in i vintervila. En vit vintertäckväv över hela rosen är det bästa skyddet.

Förankra den genom att fylla på med jord upp på väven eller lägg tunga stenar för att den inte ska flyga upp vid blåst. Under väven blir det en temperatur på +- 4 grader, jämfört med yttertemperaturen. Den jämna temperaturen och den torra jorden under väven gör att rosen och andra känsliga växter har mycket större chanser att klara sig. Den fryser inte så hårt och den sätter inte igång att växa för tidigt på vårvintern. Väven Du använder måste alltid vara vit. Mörk väv reflekterar inte solljuset och hindrar inte värmen att stråla ut från växten.

Granris har ingen funktion mot köldskador under vintern. Fram på vårvintern däremot fungerar granriset på det sättet att det behåller kvar vintern runt rosen så att den inte börjar växa för tidigt och sen drabbas av hård frostnatt. Har Du en stamros, annan ros eller vacker hortensia i kruka, som Du inte vet hur Du ska klara över vintern finns det ett ofelbart tips. Ta upp den ur krukan och beskär så att kronan inte blir mer än c:a häften så stor som innan.

En hortensia klipper Du inte lika hårt. Plocka bort de flesta bladen. Gräv därefter en ränna i t.ex. trädgårdslandet, c:a 60 cm djup. Vira in växten i väv (ej plast) och lägg ner den i rännan fyll på med jord och glöm inte att sätta en pinne för att markera platsen, så Du hittar den igen. Gräv upp och plantera om i ny U-jord på våren.

Det kan inte ha undgått era skarpa ögon att jag ofta skriver om min underbara hustru, Eva. Hon är en så härlig källa till bra historier och goa skämt. Nu är det så att äpplet faller inte så långt från trädet! Evas far var också en rolig person, alltid full av jäkelskap och upptåg. Knut hette han och var konditor. När vi skulle åka till något köpcentrum tittade han alltid efter billig färg. Några dagar senare kunde man se att han också använt den. Han var väldigt noga med att alltid göra slut på färgen, annars stod den och torkade, som han sa. Det innebar att otroligt många detaljer fick just den färgen. Handtag, fönsterlister och dörrar på torpet kunde plötsligt lysa i skrikande illgrön färg.

Han var också alltid ute efter en ”biljacka”, ett något diffust begrepp. Han hade många! Vid ett tillfälle köpte han en från Ellos. Den kom några dagar senare och han provade den. Det visade sig dock att den var helt felsydd.

Kragen hade hamnat där man normalt har axeln. Detta ledde till att han författade ett brev till Ellos, som lät så här:
”Kära Ellos!
Jag är en helt normal man med huvudet rakt fram, så jag kan inte ha denna jacka, Utan vill skicka tillbaka den och få pengarna tillbaka!
Hälsningar
Knut Salomonsson”

Jodå, han fick sina pengar och personalen på Ellos fick ett gott skratt!
Ha det gott och glöm inte att ett skratt förlänger livet!
Jankov

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy