Espresso – Din lokala tidning
Nu rullar Kagans bussar mot nya äventyr

Nu rullar Kagans bussar mot nya äventyr

”Resmålet är viktigt – men det är själva resan också”

RESOR. – Det handlar om att sticka ut, att erbjuda något extra, säger Roger ”Kagan” Börjesson, som aldrig drömde om att äga ett bussbolag som liten knatte. I dag har han ett.
När han svänger in med det eleganta brandgula fordonet i Knislinge är han på hemmaplan.
Kagan växte upp i lilla Hjärsås. Han arrangerar resor runt hela Europa och har en klar filosofi: Bussresan ska inte bara vara en transportsträcka utan en avkopplande njutning.

Vanligtvis är det roligt att ha ett eget bussbolag i Kristianstad. Resor med handbollseliten, en runda med allsvenska fotbollsdamer eller varför inte en musikalisk sväng med Lena Philipsson och Plura?
– Men under den pandemi vi har levt med har det inte varit så muntert, erkänner “Kagan” Börjesson.
Han tvingades säga upp sina chaufförer och det lilla som återstod fick han sköta själv. Fast nu känns det att hjulen börjar rulla igen och han är fylld av optimism. Bussar ska ju egentligen aldrig stå stilla. Nu rullar Kagans bussar mot nya äventyr…

Planerar allt själv

Vildmarksäventyr i Norrland och besök i vackra vindalar i Italien eller Tyskland. Toppen för den som älskar att sy ihop en bra resa. Och det gör Kagan.
Det är svårt att tro det, men han planerar alla resor själv. Från resmål, avfart och matpauser till hotellövernattningar. Målet är att inte bara resmålet som ska vara intressant, själva resan ska vara en avkopplande njutning. Där är han väldigt bestämd.

Från it till buss

Ska sanningen fram drömde en ung Roger Börjesson aldrig om att skapa ett eget rullande företag. Föräldrarna ägde Hjärsås Buss och Taxi – och gör det fortfarande – men sonen ville satsa på it-branschen. Och så var det handbollen, förstås. Han var linjespelare i IFK Kristianstads allsvenska lag.
– Men min tajming var inte den bästa. När jag var färdigutbildad dataingenjör sprack it-bubblan och några jobb fanns inte.
Det var kanske ändå en lycklig slump, för snart upptäckte Kagan något han aldrig ens tänkt på.
– Ja, att jag faktiskt är en entreprenör. Jag fick överta en skolskjutslinje från min far och jag kände då att nu får det bära eller brista.
Och det bar. Allt arrangerande och planerande och fixande var ju riktigt roligt. Dessutom fick han träffa massor av roliga människor. 2003 hade han vuxit i kostymen!

Man måste sticka ut

Frågan var vad bussföretaget skulle heta. Börjessons Buss var inte ett namn man kom ihåg. Detta är en del av Kagans filosofi. Man måste sticka ut. Så det fick bli Kagans Buss. Idrottsanknytningen var till god hjälp. Numera kör han alla Kristianstads elitlag Sverige runt. Den brandgula bussen med jättelik IFK Kristianstad-logga glömmer man inte i första taget.
– Fotbollsdamerna har precis fått sin buss färdigdesignad. Den är röd!
Och det är ingen slump att när IFK kämpar på i allsvenskan levereras matchbollen av en radiostyrd liten kopia av Kagans Buss.

Två bolag

I en föränderlig värld är det bra att ha två ben att stå på. Numera består bussföretaget av två bolag; Kagans Buss AB med alla de körningar som beställs och Kagans Resor AB med speciella resmål i Sverige och hela Europa.
– Det senare bolaget fungerar som en resebyrå. Det kan vara exempelvis julmarknader i Tyskland, vinresor till Mosel eller Gardasjön. Vandringar i fjällen, besök för skolklasser på Liseberg. Resepaketet till Kroatien blev en succé. En upplevelse för många kroatiska familjer i Sverige.

200 dagar bakom ratten

Kagan själv tillbringar runt 200 dagar om året bakom bussratten. Han vill se att allt fungerar, knyta kontakter och kolla detaljer. Han kan ju få frågor om det finns hårfön på hotellrummet eller om det serveras laktosfri mat.
– Jag är nog en kontrollmänniska, säger han med ett skratt.
Då har han säkert också full kontroll på när hans något speciella smeknamn dök upp och varför.
– Jag brukar berätta historien under bussresorna. Så här var det. När jag gick i andra klass hemma i skolan i Knislinge…

Så blev han Kagan

Samlarbilder på fotbollsspelare var populära. Roger Börjesson hade många. Bland andra en dubblett med Malmöpågen och dåvarande stjärnan i Glasgow Rangers, Robert Prytz. En äldre elev ville gärna ha bilden men hade ingen att erbjuda i byte. Roger hade redan alla. Vad han däremot inte hade var ett paket Ballerinakex med läcker choklad i mitten. Bytet var ett faktum och lille Roger fick sitt nya namn.
Och så småningom blev det namnet på ett helt bussbolag…

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x