Espresso – Din lokala tidning

Nu sätter vi Osby på kartan

”Besöka Osby” är ett Leader-projekt som stiftelsen Lekoseum driver för att förprojektera ett kreativt besökscentrum kring Briogatan. Projektet vill stärka Osby kommuns varumärke och identitet genom att lyfta besöksnäringen och kulturlivet samt se över transportmöjligheter till de olika turistmålen i kommunen. Projektet har pågått i ett år och arbetar både med professionella och ideella krafter. Nu har vi ett arkitektförslag både över gatuplanet i Briohuset och en tillbyggnad av Lekoseum.

I de vidsträckta ytor som stäcker sig över hela kvarteret i det anrika Briohuset, blir det närmast entrén plats för turistinformation och anslagstavla för företag och föreningar, i anslutning till detta ligger en hantverksbutik, ateljéer för olika hantverk och studieverksamhet och längre in efterlängtade lokaler för Industrimuseet.

Idag är Lekoseum trångbott och det finns ingen plats för utveckling. Med tillbyggnaden blir det större ytor för lek och utställningar samt en samlingslokal – en mindre ”Black Box”. En Black Box fyller ett behov för Lekoseum att ta emot studiebesök, ge föreläsningar, genomföra olika aktiviteter för barn, filmvisning m.m. Det finns också ett uppdämt behov i kommunen av en lämplig lokal för mindre arrangemang som t.ex. små musikprogram och teaterföreställningar, barn- och skolteaterföreställningar, föreläsningar, mindre filmvisningar, seminarier, föreningsaktiviteter etc.

Briogatan blir Osbys nya besöks- och kulturcentrum med sitt centrala läge och närheten till tågstationen. Här kommer att finnas två museer, en exponering av alla attraktioner och turistmål i kommunen, lokaler för konstnärer och konsthantverkare, utställningar och butiker. Lekoseum – idag Osbys största turistattraktion – blir med sin tillbyggnad ett ännu mer attraktivt som turistmål och vi får i Osby en efterlängtad och ändamålsenlig samlingslokal för olika aktiviteter.

Den 6 maj 18:30 på Lekoseum bjuder projektet på en inspirerande föreläsning: ”Man måste vara litet tokig! Om livet på mindre museer och vad vi kan åstadkomma tillsammans.” Föreläsare är Torsten Nilsson, chef för samlingsenheten vid Flygplansmuseet i Linköping. Är ni även intresserade av projektet, har idéer och kanske vill vara med och påverka, då har ni tillfälle den 6 maj att anmäla ert intresse.

Text: Cecilia Billing, projektledare ”Besöka Osby” och Solveig Nordh verksamhetsledare Lekoseum.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy