Espresso – Din lokala tidning

Nu väntar Kupp- makarna på dig

Nu är vi klara. Nu kan du komma. Ta med dig så många du känner. Nu vill vi visa upp vårt senaste mästerverk. Nu har det gått nio månader, sedan vi spelade ”Kärleksört” i Boalts bygdegård i november. I december var det nya manuset klart och efter jul- och nyårsfirande och lite vila efter förra föreställningen, började vi läsa in och repetera ”Trollpengar”.

Att den nya föreställningen fick namnet ”Trollpengar”, var inte givet från början, men efter ett tag kändes det som en ”säljande” titel. Trollpengarna har ju en bärande roll, för händelseförloppet i historien. Ni som läst de tidigare artiklarna vet att Trollpengar är kopparplåtar som stulits vid kuppen i Loshult.
Scenen i Visseltofta står klar. Lite möbler och annan rekvisita är också tillverkade eller införskaffade. Kläder till alla rollfigurerna börjar bli klara. En del återanvänds från tidigare föreställningar och en del sys just nu. Vår sömmerska Marie Nyman, syr byxor till Sören och skomakaren. Trued behöver också byxor och lille Tuve en väst. Två soldater står också och väntar på uniformsjacka. Ni ser, det finna mer att göra, men när ni läser detta är det klart. Det är ju bara dagar till premiären.

Det har varit som ett helt normalt havandeskap. Nio månader från att manuset låg klart, till nu då vi är redo att ta emot publiken. Under dessa nio månader har ”barnet” växt. Ett manus är också ett levande väsen. Efterhand som repetitionerna fortskrider kommer det alltid idéer om hur historien kan förbättras. Det betyder både tillägg och strykningar. Tack och lov har tilläggen blivit fler än strykningarna och ”barnet” har växt. Skådespelet har blivit längre, mer spännande, med fler intriger och lite obehagligheter. Men också lite mer kärlek, för det vill ju publiken ha. Humor har jag svårt att undvika när jag skriver, så det finns, men det får inte ta bort spänningen eller förringa dramat. För det är ett drama, ett familjedrama, som kunde slutat riktigt illa.

Nu är vi som sagt klara. En och ibland två gånger i veckan har vi repeterat. Vår sufflös Marianne Johansson, har under dessa månader blivit gråhårigare, men nu när föreställningarna står för dörren hoppas vi alla att hon skall sitta arbetslös. Men hon kommer att sitta där, varenda föreställning och uppleva det verk som hon själv har del i. Beredd att hjälpa oss upp på fötter om vi skulle snubbla till bland alla repliker.

Som sagt, det har gått nio månader och ”barnet” skall födas, bokstavligen, på scenen i Visseltofta den 16 augusti. Sedan kommer ju barnet att födas igen den 17 och 18. Men inte nog med det, det föds även den 23, 24 och 25 augusti. Så kom inte och säg att du inte hade möjlighet, att komma till Visseltofta och uppleva vårt senaste mästerverk, ”Trollpengar”. Du har sex möjligheter att se föreställningen, men vi är glada om du kommer en gång.

Text: Lars-Åke Ljungdahl
Foto: Kuppmakarna

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy