BESÖKSMÅL. Konstrundans samlingsutställning blir startskottet för säsongen på Hovdala slott. Det populära besöksmålet utanför hässleholm ser sedan fram emot medeltidsdagarna i maj och en ny säsong. Bland annat står byggnadsvård och berättaraftonar på programmet.
En av årets stora händelser på Hovdala slott är medeltidsdagarna, som i år äger rum den 10-11 maj. Under dagarna hålls SM i tornerspel traditionsenligt på slottsgårdens stora ridbana, och innergårdar fylls av både hantverksmarknad, uppvisningar i gammaldags stridskonst och barnaktiviteter. 2023 var SVT på plats och spelade in scener till Sommarlov. Besökare kunde bland annat prova att slå mynt, smida, skjuta pilbåge och testa tornerspel på en rälsburen häst.
– Vi gjorde en stor satsning på barnens torg, och nu håller vi för fullt på att se hur vi kan återupprepa den succén och samtidigt hitta lite nya aktiviteter, säger Sandra Anderberg som är programansvarig på Hovdala slott. En nyhet för i år är att strongman/strongwoman-tävlingen Starke Viking kommer på besök.
– Vikingar kanske inte rikigt hör hemma på medeltiden, men det är en kul grej som har fått många fans sedan den startade 2017, säger Sandra.
– De brukar dra folk som följer dem överallt där de arrangerar tävlingar, och det finns möjlighet för besökare att anmäla sig och delta på plats om man gillar att kasta och lyfta tunga grejer.
UPPMÄRKSAMMAR BYGGNADSVÅRD
Programmet och upplägget i den stora köksträdgården på Hovdala brukar varje år ha ett tema. I år har man valt att uppmärksamma 20-årsjubileet av när slottet fick utmärkelsen European Heritage Awards.
– Ett väldigt pris som delades ut för den varsamma renoveringen av slottet, säger Sandra.
– Trädgårdsmästarna kommer att lägga fokus på restaurering av växthuset och vård av de äldre hamlade träden. Det kommer även att vara fokus på omvårdnad av jorden med medvetet växtval av till exempel gröngödslingsväxter. I slutet av året planerar vi för en byggnadsvårdsdag i samarbete med bland annat Statens Fastighetsverk och Regionmueet Skåne.
FRÅN KVINNOR I KRIG TILL KALLA FALL
Med sommaren startar slottets populära berättaraftonar, som i år är fyra till antalet. Först ut är författarn och historikern Anna Larsdotter, som berättar om Kvinnor i krig.
– Det känns väldigt passande på en gammal militäranläggning. Vi får även besök av Sara Williamsson som håller på att doktorera om de gamla torpen kring Hovdala, trädgårdsinfluencern Filip Johansson och kriminalpolisen Bo Lundqvist som leder avdelningen för kalla fall i Malmö. det kommer garanterat att bli en spännande säsong, säger Sandra Anderberg.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE