Espresso – Din lokala tidning
Kooperativa Osby

Nya affärslokaler var stort

Gamla Osbybilder

HISTORIA. Den 23 april 1933 är en minnesdag i Kooperativa Handelsföreningens historia. Då kunde den nya ändamålsriktiga affärslokalen invigas.

Här fanns nu dagligvaror, manufaktur och sedan 1937 kött och charkuterivaror.
En ny kraftig lågkonjuktur 1929 – 1933 drabbade hårt med omfattande arbetslöshet. Ända fram till 1937 bidrog föreningen med hjälp till de allra mest behövande med kontanter och varor. Till julen 1932 skänktes 100 kg vetemjöl, 100 kilo rågsikt, 100 kg krossocker och 100 kilo risgryn.

Personalrättigheter
Frågan om personalens pensionering beslöts vid årsmötet 1938. Då godkändes inrättandet av en 3-procentfond till vilken personalen och företaget avsätter lika mycket eller 3% av den anställdes lön. Då togs även beslut att kollektiv olycksförsäkring och barnförlamningsförsäkring för de av medlemmarnas barn som ej uppnått skolåldern medföljde medlemskap i kooperativa föreningen.

Affärslokaler
1927 öppnades ett försäljningsställe i Strömsborg, okänt var detta låg, men stor efterfrågan från kunder i området gjorde att det 1937 byggdes en ny butik i Strömsborg.
1945 byggdes ny butik i Klockareskogen i hörnet av Fabriksgatan – Linnéavägen, här inrättades även mjölkaffär. Genom inrättandet av detta försäljningsställe kunde en omfattande avlastning från huvudaffären förväntas.
1946 Ny butik vid hörnet Ebbarpsvägen – Nygårdsgatan
1948 övertogs Nina Petterssons butik Ådalen Jonstorpsvägen.
1951 öppnades en butik i Marklunda vid minnesstenen
Således fanns det förutom huvudaffären fem olika affärer i Osby.

Endast kontanthandel
Den 1 april 1939 slopades kredithandeln som ställt till stora problem och det beslöts att kontanthandel skulle införas. Medlemsantal ökades successivt från 61 medlemmar 1909 – 1125 1965.

En slogan som gällde för Handelsföreningen var: ”Ej tjäna på andra, men tjäna varandra.”

Ett litet korn ett frö blev sått,
i svårröjd mager jord,
nu många år sen dess har gått,
och tiden varit hård.
Men fröet grodde. Plantan blev
ett träd, som nu frukt bär,
och de som röjde, sådde, drev,
än trädet näring ger.

Dikt i minnesskriften av okänd person

Källa: Kooperativa Handelsförening Framåt Minnesskrift 1909 – 1979.

Roland Bengtsson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy