Där Vieån rinner genom Malseröd utanför Vittsjö växer rader av vin och vindlande gångar av lavendel. I sommar växlar Vittsjö Vingård upp som besöksmål med och bjuder in till att uppleva mat och dryck i den härliga miljön.
Reglerna för gårdsförsäljning av egenodlat vin har länge varit under diskussion, och inför sommaren kom den lagändring som många svenska vinproducenter har väntat på.

– Äntligen kan vi öppna upp vingården på riktigt som ett besöksmål, säger Amanda Roe, som tillsammans med maken Mike driver både Vittsjö Vingård och värdshuset Furuliden inne i Vittsjö.
– Vi har en matvagn redo som vi kallar för Vinvagnen Picnic, och en gårdsbutik under namnet Vin & Bin. Under förra sommaren var det många som uppskattade våra honungsprodukter med olika färg och smak, bland annat den blå honungen som blev en storsäljare

NYA PRODUKTER
Vittsjö Vingård etablerades 2015, och har växt både i omfång och i antalet vinstockar – nu finns cirka 3500 plantor av bland annat sorterna Solaris och Rondo.
– Solaris är en druva som uppskattats av många svenska vinodlare, och ger bra avkastning och goda viner i vårt lite kyligare klimat. Den lite kallare hösten gör att druvan utvecklar en starkare sockerhalt än på varmare platser, berättar Mike Roe.
Vinet Vittsjö Vitt är vingårdens paradflaska, men produktutvecklingen är ett ständigt pågående arbete.
– Vi har bland annat tagit fram ett mousserande vin, och siktar på att i framtiden göra nordöstra Skåne till ”Sveriges Champagnedistrikt” skrattar Mike.
– Tyvärr har vi haft otur med skördarna de senaste två åren på grund av sen frost under vårarna, men i år ser vi ut att få en riktigt bra start!
Förra sommaren lanserade Furuliden honung i alla färger, med namn lånade från klassiska rocklåtar som ”Purple Haze”.
LOKALA SAMARBETEN
Förutom vin och bin har paret Roe anlagt grönsaksodlingar på vingården, som i sommar både kommer att nyttjas för matlagning på Furulidenoch för att fylla på den nya gårdsbutiken.

– Dessutom har vi många goda samarbeten med andra entreprenörer i närheten. Från Bibruden, som denna säsong har adderat flera nya bisamhällen vid vingården till Verums Jordgubbar, som blir ett självklart inslag i sommarens jordgubbspajer, säger Amanda. Sedan en tid tillbaka ingår även Vittsjö Vingård i ett samarbete kring vinproduktion. Qvarnfors Vineri är den vinframställningsanläggningen i Sverige som drivs kollektivt av vinodlare.
– Vi startade den tillsammans med företagaren Lars Swegen och Fredholms Vingård i Tyringe. under våren har vi buteljerat den första omgången med egenbryggt vin, och om allt går som väntat med regeländringarna kring gårdsförsäljning så finns det mycket att utveckla när det gäller att göra nordöstra skåne till ett vindistrikt att räkna med, säger Mike Roe.
”EN FANTASTISK PLATS”

När vi besöker Vittsjö Vingård på Kristi Himmelsfärdsdagen är Bibruden (Jill Müller) på plats för att sälja sina egna honungsprodukter, och bland besökarna träffar vi även Bo Helmer och Carina Sjögren från Näflinge vandrarlag, som genom sin verksamhet redan har förlagt flera vandringar till vingården.
– Vi har vandrat hit även idag, och har en bit att gå tillbaka till bilen. Det är helt fantastiskt när man kommer längs Skåneleden och ser allt detta öppna upp sig, säger Bo Helmer.
– Både vi och Vittsjö Vingård är en del av samarbetet Explore Hässleholm, och det är väldigt bra att ha ett nätverk där alla destinationer kan hjälpa varandra och växa tillsammans!
KOLLA ÖPPETTIDER VIA APP
Vingården kommer att hålla öppet under hela sommaren, dock med lite varierande öppettider.
– Vi har en app som man kan gå in på för att både se om vi har öppet och för att beställa mat i förväg. Längs Skåneleden har vi satt upp skultar med en qr-kod för att besökare ska kunna hitta oss och beställa mat på vägen. Man kan även hålla koll på våra sociala medier för att se vad som händer. I början av sommaren kommer det främst att vara öppet kring helgerna, men längre in på säsongen blir det mer, säger Amanda.
– När det gäller att köpa med sig våra egna viner kommer det att dröja ännu en tid innan tillstånden finns på plats, men vi serverar både Vittsjö Vitt efter tillgång och andra goda viner från Vinvagnen Picnic.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE