Espresso – Din lokala tidning

Nya tag!

Nytt år och dags att börja träna! Dags att ”ta tag i sitt liv”. Den första januari är ju för många den där dagen som benämns ”en vacker dag ”. Då är det väldigt svårt att säga ”nästa månad ska jag” eller ”så fort jag får pengar, tid, lust….så ska jag”.

Den 1 januari händer det, man ska bli en ny människa med sunda vanor, träna fem gånger i veckan, äta hälsosamt, borsta tänderna två gånger varje dag och man ska inte längre skrika på sina barn. Vad är det sedan som händer på vägen, varför är gymmen fullast i januari?

De flesta har svårt att hålla sina löften hela vägen fram till målet. När man inte lyckas med sina föresatser så känner man sig misslyckad. Man kommer till gymmet taggad till tusen, här ska tränas, byggas, svettas och skapas nya vanor. När vardagen kommer ikapp och man inte längre orkar hålla tempot uppe, när förkylningen kommer smygande så ger många upp. Vad är det som går fel?

Det största misstaget är att man sätter målen för högt. Det går inte att förändra sitt liv över en natt. Det går att förändra vanor och skapa nya hälsosamma rutiner men för att nå framgång får det inte vara för stora förändringar på en gång. Om du inte har tränat tidigare så är det bättre att träna en gång i veckan i 52 veckor än att träna fem gånger i veckan under en månad och sedan lägga av. Vill du börja träna för att ryggen gör ont, för att gå ner i vikt, för att din partner säger att du borde, för att samhället säger att du borde, för att du märker att du inte längre kan ta på skorna utan att stånka och stöna? Jag skulle vilja säga att ditt VARFÖR är nyckeln till om du kommer att lyckas! Att vilja förändra sin kropp (bli mer muskulös, bli smalare, bli större, bli smidigare) är absolut en anledning att ta dig till ditt gym, MEN försök att lägga till fler VARFÖR efterhand. Förhoppningsvis hittar du någon träningsform som du känner är rolig, där du mår bra under tiden du tränar. Känner att du gillar möten med andra. Känner en helt annan respekt för din kropp och börjar gilla dig själv mer och mer. Att känna sig stark är en otroligt härlig känsla.

Att träna för att du vill vara snäll mot dig själv, för att må bra är en så mycket starkare motivator än att du vill träna för att du borde. Tillåt dig också att träna med den kropp som du har idag, man behöver inte skynda framåt mot olika mål. Gör vad du kan med den kropp du har idag och ha stor respekt för vad du kan IDAG, om en förändring sker på vägen så är det en bonus.

Men det där med mål då, ska man inte ha dem alls? Absolut, om det gagnar dig! Att träna till något ger en extra dimension och kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och peppad. Problemet är när man försvinner från nuet och tror att ”lyckan” är framme vid målet.

Jag hade också ett nyårslöfte i år, det var att lyssna mer på min kropp och framförallt att uppskatta den mer. Jag börjar närma mig det där magiska 40-strecket och jag känner som många andra i min ålder att jag behöver längre återhämtning. Jag har tidigare velat bli starkare, smalare, smidigare men känner nu att det är ett ganska ”tomt” sätt att tänka. Jag tränar ju för att jag varje dag vill må bra, för att jag vill tycka om mig själv, för att jag vill känna endorfinerna rusa i kroppen och den där lyckokänslan som kommer av att jag mår bra…just nu!

Så, om ditt nyårslöfte är att börja träna….superbra. Ha även som mål att hitta fler VARFÖR längs vägen. Kolla över ditt mål igen, är det realistiskt. Kanske ska du flytta något av dina mål och inleda det i mars i stället, ta en sak i taget.

Lycka till med ditt träningsår!

Zara Tall

Friskis & Svettis

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x