Espresso – Din lokala tidning
john karlsson

Nyetableringar och nya tomter mot norr

Nu kommer Ulvaryds industriområde vid E4:an att utvecklas vidare norrut. Samtidigt vill kommunen få hit en solpanelspark och förbättra avfarten från Hässleholmsvägen.Ulvaryds industriområde skapades i slutet av 1970-talet och ligger strategiskt invid E4:an utanför Markaryd. Här finns både industrier, mat, drivmedel och bilprovning. Transporter står i fokus då över 6000 lastbilar och långtradare varje dag anländer eller avgår med leveranser.
TOMTER SLÄPPS I MISTERHULT

Nu håller Ulvaryd på att detaljplaneras vidare. Området Misterhult – ett flera hektar stort parti norrut upp mot Smålandets älgpark kommer markberedas för nya verksamheter.
– I första hand vill vi erbjuda tomtmark till företagen här i kommunen. Vi vet att flera är på jakt efter mark och vi har ständigt förfrågningar men det mesta av vår industrimark är såld. Därefter ska vi gå ut till företag i landet med erbjudandet att etablera sig här i Markaryd, berättar John Karlsson, näringslivschef.

Han ser att de nya tomterna kan vara lämpliga för företag inom tillverkning och logistik.Från att främst ha varit industrier på området är nu detaljhandeln också på gång att etablera sig här. Jysk och Dollarstore kommer att öppna senare i vår. Något som kan dra ännu fler privatpersoner till området.

NY SOLCELLSPARK

På Ulvaryd har Småländska biobränslen byggt en biogasmack, medan Tesla anlagt 15 laddstationer för sina elbilar och Preem uppfört två allmänna laddstationer. Dessa räcker dock inte till och förhandlingar pågår med Tesla om att låta alla bilar få tanka el här. Nu vill Markaryds kommun även slå ett vidare slag för ett fossilfritt tänk och har köpt mark för möjlighet till en solcellpark.
– Vi har klart med ett arrendekontrakt med ett solcellsföretag som är intresserade av att bygga en anläggning med markbaserade solpaneler här. Det kan bli ett område på minst 30 hektar. Något som alla företag på Ulvaryds industriområde får nytta av, speciellt med dagens höga elpriser, menar John Karlsson.

Han vill även att bra kollektivtrafik till och från Ulvaryd och nya Misterhult ska bli möjlig och har haft möten med Länstrafiken om detta.

TRAFIKSÄKER FIL IN TILL ULVARYD

Det råder en ansträngd trafiksituation i korsningen Ulvaryds industriområde – Hässleholmsvägen. Här hoppas John Karlsson att samtal med Trafikverket kan resultera i att en separat fil för fri högersväng ut ifrån området byggs. Mycket bilar och transportfordon rör sig mellan korsningen och området alla tider på dygnet.
– I slutet av mars kommer vi i Tillväxt Markaryd förlägga ett frukostmöte till Ulvaryd och då kommer säkert en hel del nya idéer för området upp, känner John Karlsson.

TEXT&FOTO: THOMAS EDGREN

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x