Espresso – Din lokala tidning
hitta ut hässleholm

Nystart för populära HITTAUT

En gratis aktivitet med fokus på folkhälsan. Och så får man gärna bli lite extra intresserad av Orientering! Hittaut drar igång för femte året i Hässleholm.

– I hela landet hade Hittaut över 100 000 deltagare och intresset har varit stort i Hässleholm, säger Jan-Erik Liljefors från Hässleholms OK.

När förra årets upplaga av Hittaut Hässleholm summerades hade lite över 80 000 checkpoints rapporterats in. Hässleholms OK äger projektet lokalt och samarbetar med andra orienteringsklubbar och hembygdsföreningar i kommunen för att ge varierade utmaningar och upplevelser i den nära naturen.

– Man kan antingen ha med sig den fysiska kartan eller ladda ner en app i telefonen. Inför årets upplaga har vi placerat ut över 100 nya checkpoints som man registrerar in antingen direkt via telefonen eller hemma på datorn senare, säger Jan-Erik Liljefors.

– Eller så struntar man i det och bara njuter av naturupplevelsen, skrattar föreningskollegan Björn Nordström.

NYA PLATSER ATT UPPTÄCKA

Björn ingår i den del av projektgruppen som är ute i terrängen och sätter upp checkpoints. Varje checkpoint har ett specifikt ID och indelas i olika svårighetsgrader – det finns även platser att söka upp som är anpassade för den med begränsad rörelseförmåga.

– Platserna väljs ut med variation så att den som deltar får uppleva olika delar av vår nära natur som man kanske inte hade hittat till annars, säger Jan-Erik och Björn instämmer.

– Jag har själv hittat till många fina platser som jag inte hade upptäckt på egen hand.

HÄMTA KARTAN PÅ PLATS

Nyligen startade årets omgång av Hittaut. En skillnad från tidigare år är att man aktivt får hämta sin karta – tidigare har den tryckts upp i över trettiotusen exemplar och skickats ut till alla brevlådor.

– Vi har bestämt oss för att testa den varianten och hoppas att vi kan bibehålla det stora intresset. Den 27 april var vi på plats utanför Sparbanken Skåne i Hässleholm för att dela ut kartor. Övriga utlämningsställen hittar man på vår hemsida (www.hittaut.se/hassleholm). Där finns även information om hur man laddar ner appen till sin telefon.

VÄCKER TÄVLINGSINSTINKT

Ett exempel som Jan-Erik och Björn gärna ser upprepas är att företag har anmält sig som personalgrupp och använt Hittaut som en del i sin företagshälsovård.

– Vi har fått positiv respons från många håll
– en del blir väldigt tävlingsinriktade. Under säsongen brukar vi med jämna mellanrum släppa några nya checkpoints, och ett av få klagomål vi har fått in är när vi har släppt flera samtidigt. Många vill vara först när det kommer något nytt, och man kan ju bara vara på en plats åt gången, skrattar Björn.

Nationellt har Hittaut funnits sedan 2008. Projektet samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och drivs lokalt av orienteringsklubbar ute i landet.

– Givetvis finns det en förhoppning om att locka nya utövare till sporten, och om man får mersmak av hittaut är man alltid välkommen till oss i Hässleholms OK.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x