Espresso – Din lokala tidning
borgen

Nystart på Borgen i Osby

KULTUR. För Gunnar Magnusson och Andreas Pahmp blev starten på nya jobbet turbulent. Det föreningsdrivna Kulturhuset Borgen såg ut att bli av med sitt kommunala bidrag för samlingslokaler på närmare 1,4 miljoner efter ett politiskt beslut.

Efter ett nytt beslut kommer dock bidraget att betalas ut som tidigare, och Andreas och Gunnar ser fram emot att börja jobba med att skapa liv och aktivitet i ett viktigt hus i Osby.

Gunnar Magnusson är ny föreståndare på Borgen, och kommer närmast från ett liknande jobb på Folkets Hus i Emmaboda. Andreas Pahmp bor i Killeberg, har en bakgrund inom TV och har drivit egen firma inom ljud och ljus.

– Osby är nytt för mig, men att arbeta med att stärka kulturhuset och låta kulturen ta plats i lokalsamhället är oerhört viktig, säger Gunnar Magnusson.

– Jag har gjort en liknande resa med Folkets Hus i Emmaboda de senaste tio åren. Den stora skillnaden nu är att jag påbörjar den med en hel del erfarenhet.

STOR POTENTIAL

Både Gunnar och Andreas ser en stor potential i huset – inte minst i möjligheterna med den stora scenen.

– Här går att göra hur mycket som helst, och vi kommer att se över vad vi kan göra för att förbättra den tekniska utrustningen, säger Andreas.

– Vi ska jobba för att se till att den som bokar in sig här får goda förutsättningar för att genomföra ett arrangemang som de blir nöjda med – det gäller både kulturevenemang och konferenser. Om vi kan uppgradera tekniken något så innebär det att det blir enklare för arrangörer att boka in sig hos oss – som det har varit tidigare har det ofta funnits ett behov att ta in extern hjälp för att genomföra arrangemang.

– Vi tillför ny kompetens, och dessutom ett stort kontaktnät, säger Gunnar som har en lång karriär som yrkesmusiker bakom sig.

GRUND I SAMHÄLLET

– Jag började spela klarinett som barn, och valde tidigt att satsa på en musikkarriär. För mig är det viktigt att jobba med kultur som ett sätt att skapa det goda samhället. Jag kommer att verka för att Borgen ska vara en plats där det finns plats för innevånarna att utvecklas och hitta alternativa världar alla dagar i veckan, säger Gunnar.

– Som klassiskt skolad musiker har jag sett många exempel på när kultur blir något elitistiskt som när det går för långt både tappar bort publiken och sitt eget självberättigande. Det jag brinner för är det lekfulla och utvecklande i den lokala kulturen, som hjälper till att bygga basen i samhällspyramiden. Osby är tillräckligt stort för att det borde kunna finnas förutsättningar för ett levande kulturhus! säger Gunnar. När det gäller turerna kring kommunalt bidrag välkomnar Gunnar en fortsatt diskussion.

– Vi kommer att börja med att lära känna kulturlivet och förutsättningarna här i Osby. Jag är trygg med att det finns nya sätt att jobba på som fyller huset med innehåll utan att äventyra ekonomin. Kultur kan vara många olika saker, och det är oerhört viktigt att det finns en plats där innevånarna kan uttrycka sig och göra sina röster hörda. Att se musikskolan samla människor framför Borgens trappa och manifestera för att musikskolan ska få finnas kvar är ett härligt exempel. Att se över hur bidrag används är bra, men samtidigt måste ett kulturhus få kosta pengar. Tar vi bort kulturen ur samhällsbygget – vilket samhälle har vi då kvar, säger Gunnar.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x