Espresso – Din lokala tidning
Nystartat funkisfritids redan en succé

Nystartat funkisfritids redan en succé

Broby Fritidsgård på Göingeskolan har sedan årets början ett nytt inslag på ”schemat”. Torsdagar kl. 17-20 jämna veckor håller gården öppet för ungdomar med funktionsvariation. 

– Vi vill gärna ha en verksamhet som inkluderar – en plats där man ska kunna vara som man är. Alla ska kunna ha kul, säger Ida Nilsson som är ansvarig fritidsledare. 

Fritidsledarna Ida Nilsson, Ammar Khalil och Ebba Sjöström.

Det är ett inledande försök som pågår fram till v. 16 för att ringa in hur stort intresset är. Ida Nilsson berättar att när idén kom från Kultur och Fritid så var personalen genast med på banan. Då kollegan Ebba Sjöström tidigare har arbetat på Glimåkra Folkhögskola och Ida själv arbetat inom LSS så har de både en del kontakter och kunskap om olika behov.  

Ännu har de inte hunnit sprida så mycket information om funkisfritids ut i samhället, berättar Ida. Trots den något låga profilen så har intresset varit stort.

– I torsdags när vi hade öppet för andra gången kom ett stort gäng från Glimåkra Folkhögskola tillsammans med personal. Då var här närmare 30 ungdomar på en gång och det är inget annat än en succé, säger Ida med ett skratt. 

– De flesta provade på minst två av de olika aktiviteterna här, pysselhörnan var också populär och alla verkade ha väldigt roligt. Jättekul! Det är ungefär den mängden ungdomar vi har på våra andra kvällar också, konstaterar Ida nöjt.

Många olika aktiviteter  

Fritidsgårdens lokal är väl utrustad med allehanda sysselsättningsmöjligheter. Sköna sittgrupper för  filmmys, prat eller TV-spel varvas med pingis- och biljardbord, pysselhörna med mera. Det finns också tillgång till olika brädspel samt en kiosk där man kan köpa lättare förtäring samt lite godis, kaffe, dricka och snacks. Besökarna har fria händer med det som står till buds och sen får de jättegärna föreslå aktiviteter själva.

– Ja, så gör vi på de andra gårdskvällarna. Vi fritidsledare finns ju här men ungdomarna får komma med egna idéer och sen hjälper vi till att genomföra dem i görligaste mån. Saker vi genomfört utifrån önskemål är t.ex. tacokvällar, fotbollsturneringar, discon, Lisebergsresa m.m. Vi vill fortsätta göra saker möjliga för ungdomar som kommer till fritidsgården, självklart gäller det även för funkisfritids, berättar Ida. 

Hoppas på fortsatt intresse 

Inför nästa funkisfritids (torsdag v. 6) har Ida och hennes kollegor redan fått veta att ett gäng på 10 personer från ett boende kommer till fritidsgården. Det är dock inget måste att meddela i förväg utan drop-in som gäller under kvällen. Hiss finns ner till källarlokalen som har generösa ytor att röra sig på. 

– Fortsätter det rulla på så här bra och vara stort intresse så finns det resurser att göra funkisfritids till ett permanent inslag och kanske till och med utöka till varje vecka om behovet finns. Det stora inledande intresset tyder på att det funnits ett behov av ett funkisfritids och då vill vi gärna fortsätta erbjuda denna möjlighet, menar Ida, som vill framhålla hur mycket Kultur och Fritid med Jan Carlsson och Therese Svensson Collin i spetsen gör för ungdomar. 

Och entusiasmen är stor även hos Ida och hennes kollegor.  

– Ja, detta är ett fantastiskt roligt jobb. Det ger oerhört mycket att få göra en insats för ungdomar och samtidigt få träffa så mycket härliga människor, avslutar Ida med ett leende.

Funkisfritids 

har öppet torsdagar jämna veckor kl. 17-20. 

Fritidsgården har i sin övriga verksamhet en tjejgrupp på tisdagar kl. 15-18; öppet för åk 6 upp till 17 år på onsdagar 14:15-19:00 samt varje fredag 17-22. 

Följ gärna fritidsgården (brobyfritidsgard) 

på Instagram för uppdateringar. 


]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy