Jag har nämnt det förut. Det händer inget om man inte gödslar i dessa delar av Skåne. Här har vi ont om mineraler och jordarna är antingen ”mosajordar” eller moränjordar. Båda är näringsfattiga och pH-mässigt sura. Egentligen kan man säga att de saknar allt.
För att lyckas med odling av både blommor och grönsaker är det tre viktiga saker att hålla koll på!
Det första är att tillföra näring. Helst i form av naturgödsel. Hönsgödsel är bäst. Kogödsel kommer tvåa och hästgödsel trea. Hönsgödsel höjer dessutom pH-värdet.
Det andra är att tillföra mullämnen. Det kan vara i form av kompost, torvmull eller barkmull. Mullämnena gynnar bakterielivet i jorden och maten för dem är gödseln. Man kan jämföra jordens bakterieliv med det vi har i magen. Bakteriernas uppgifter är i båda fallen att bryta ner näringen till ämnen som rötterna alternativt slemhinnorna i tarmarna kan ta upp.
Det tredje är att kalka om jorden är för sur. Antalet aktiva bakterier minskar med sjunkande pH-värde. Kalkar Du eller gödslar med Algomin höjer Du pH-värdet och risken att få i Dig tungmetaller minskar också.
Många frågar om skillnaderna på rosgödsel, rhodogödsel och benmjöl. Rosgödsel är ett kraftfullt gödsel som rosorna och andra riktigt näringskrävande växter behöver. Rhodogödsel är till för alla surjordsväxter, såsom blåbär, lingon, surjordsdruvor, azaleor, japanska lönnar och rhododendron. Benmjöl är ett organiskt gödsel som är väldigt väl sammansatt och kan användas till allt i trädgården. Det ska myllas ner i jorden.
Använd aldrig gräsmattegödsel till annat än gräs! Detta gödselmedel innehåller alltför mycket kväve för att resultatet ska bli bra. Eftersom kvävet är för högt i förhållande till fosfor och kalium får man en tillväxt med svaga lösa celler som lätt får svampangrepp, t.ex. mjöldagg. Dessutom får man mindre skörd av t.ex äpplen men massor av vattenskott. Så undvik att gödsla gräset under fruktträden.
Vi hade besök av en etta från Hasslarödsskolan i Osby i förra veckan och jag fick uppgiften att ta hand om dem. De kom i två omgångar med en tio till femton barn i varje. De var helt underbara och väckte verkligen barnet i mig. Jag mötte dem vid dammen och naturligtvis undrade de om krokodilen, som simmar omkring där. Eftersom den ser helt konstgjord ut tänkte jag att den inte skulle skrämma någon. Så jag berättade att den hade ätit två barn i går.
–NEEEJ!, det tror jag inte! utbrast flera på en gång. -Nej. Ok, sa jag han åt bara ett barn. Barnen lät sig nöja med det svaret antingen av hänsyn till mig för att jag trodde så eller för att de nu var inne i fantasivärlden. Barnen hade många frågor och då menar jag många! Jag berättade om olika frukt- och bärväxter och vad gödsel var för något. Jag förklarade att det var kiss och bajs. De tittade skeptiskt på mig. Då sa jag att de kunde lukta på hönsgödseln för att bli övertygade. Jag sa att det räcker att ni luktar utanpå säcken på plasten. De gjorde så. En efter en gick fram och bockade sig över säcken och drog in odören genom näsan. ÖÖÖRRRRKKKKK!!! Ropade de direkt efter sniffningen. Alla skulle lukta trots att de såg kompisarnas reaktioner. Så lärde de sig vad gödsel är. De hälsade också på Sia, som faktiskt var väldigt tillmötesgående. Några fick syn på katten som sitter fast i en lucka ovanför utgången från kassahuset. De undrade varför de satt där och hur den fick mat. Jag berättade att den hade fastnat där och inte kom loss så vi fick klättra upp på taket och mata den varje dag. Jag tror att barnen hade lika roligt som jag och de lovade att rita bilder från besöket och lämna till butiken. Det gjorde de också. Ni kan se resultatet om ni tittar in. Det enda de inte ritade om var när de luktade på gödseln.
Ha en riktigt go försommar
Jankov och Sia
]]>