Espresso – Din lokala tidning

Ok Älme tar skogen in i centrum

I vanliga fall så håller orienterarna till i skogen med sin verksamhet. Så även om man arrangerar tävlingar för upp emot 1000 personer så går det ofta ”spårlöst förbi” för de flesta.
– Ja så är det, förklarar tävlingsledare Håkan Persson. Det är stora åtaganden när så många ska parkera, äta, duscha och transporteras. Men det är normalt inget som syns. Men det tänkte vi nu ändra på. I maj flyttar vi in skogen till Älmhults centrum.

Lång förberedelse
Orientering i stadsmiljö är inget nytt, men det är första gången som detta genomförs i centrala Älmhult. OK Älme är arrangör för Sprint DM som genomförs den 18 maj.
– Det är något som vi jobbat med ett tag nu, förklarar Håkan. Sånt här kräver stora förberedelser och planering. Tusen personer ska parkera bilar, äta och ha tillgång till toaletter och dusch. Men de ska också transporteras och informeras. Men framför allt så ska deltagare från knattar upp till klass 85 springa runt i Älmhults centrala delar och jaga kontrollpunkter.

Snabb sport
Sprinttävlingar i stadsmiljö är en stor satsning för att både utveckla sporten och att marknadsföra den för en större publik.
– Ja folk i allmänhet ser ju aldrig vad vi håller på med, berättar Filip Sjöfors, som är personen bakom alla de banor som ska springas. Nu får vi en möjlighet att exponera oss och sporten. Sen är ju detta en ny variant även för oss, vilket inkluderar nya förutsättningar. Sprint innebär att allt går väldigt snabbt. Vi räknar med att det tar 15–20 minuter att avverka loppet. På den tiden ska man hitta ett stort antal kontrollpunkter. Men du ska också ta hänsyn till folk och trafik. Plus att du har publikens ögon på dig.
Totalt blir det två tävlingspass denna dag. På förmiddagen är det individuella tävlingar. Bland annat så ingår där tävlingen Pölder Cup för ungdomar mellan 12–16 år. På eftermiddagen är det stafetter med tvåmannalag.

Hemlig plats
En del i förberedelserna handlar om att hemlighålla bansträckningen.
– Ja när det gäller start och banor så är det hemligt till tävlingsdag, berättar Håkan. Vi lotsar alla till starten där de sen får kartorna. Allt för att undvika möjligheten att lokalisera på förhand.
Kartorna blir helt nya och unika i skala 1:4000 vilket då innebär stor detaljrikedom. De ritas av Lars Magnusson som i vanliga fall är mest känd för att vara rolig på scen. Lars kommer dessutom att vara speaker och vägleda arrangemanget för alla intresserade.

Ta tåget till tävlingen
Ett stadsarrangemang av denna dignitet kräver stora och nära samarbeten.
– Vi har stor hjälp av Per Faeltenborg och Handelsplats Älmhult, berättar Håkan. Både vad gäller bansträckning och eventuella vägspärrar samt hur vi tillsammans kan göra arrangemanget större och mer attraktivt för alla parter. Det är ju väldigt många som kommer hit denna dag som tillsammans med ett publikt intresse, skapar möjligheter för handel, restauranger m.m. Så detta är en del av förberedelserna där vi behöver lite hjälp.
– Eftersom allt genomförs i centrala Älmhult så kan ju både deltagare och publik ta sig hit med tåg, kommenterar Filip. De kommer i princip att stiga av mitt i tävlingsområdet. Praktiskt och miljövänligt.

Erfaren förening
Ok Älme fyllde 70 år under 2018. En stor förening som förutom orientering även erbjuder traillöpning och skidåkning. Föreningen har tidigare fått flera uppdrag att arrangera stora tävlingar. Senast var 2010 då man arrangerade DM för medeldistans och stafett. Ett arrangemang som genomfördes i skogen. Men till våren så har man alltså flyttat in skogen i centrum.

Text och foto: johnny@espressomedia

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy