Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2023 05 10 kl. 16.00.34

Ökad efterfrågan på fjärrvärme

ANNONS. Med en naturlig råvara tillgänglig i vår direkta närhet levererar Gullarps-verket idag värme till fyrahundra anslutna fastigheter i Osby tätort. Det senaste årets osäkra elmarknad har gjort att intresseförfrågningarna för att ansluta sig till fjärrvärmenätet har ökat markant.

– Det viktigaste för mig är att det är ett uppvärmningsslag som är snällt mot miljön, säger Benny Wraee, nytillträdd VD för det kommunala bolaget Fjärrvärme i Osby AB.

– Vi har funnits här sedan 1986, jag har varit med som VD de senaste 15 åren, säger Carl-Magnus Nilsson som från den 1 maj sitter som ordförande i Bolagsstyrelsen.

– Efter pandemin och elkrisen har vi märkt att intresset för fjärrvärme har ökat ordentligt – det strömmar in nya intresseanmälningar.

Kommunalt initiativ

Fjärrvärmesatsningen i Osby startade i bakvattnet av 70-talets oljekriser. Från början låg ägandet av Osbys elnät i samma bolag.

– Kommunen ville hitta en billig lösning, främst för att värma upp sina egna byggnader på ett effektivt sätt. I början låg ägandet av elnätet i samma bolag, men när det såldes till E-On på 90-talet blev vi ett eget bolag, säger Carl Magnus. 

Driftsäkert och långsiktigt

Utanför Gullarpsverket möts vi av högar med flis och restvirke från skogar i närområdet. Innan träet eldas i värmeverket mals det till flis, och varje år produceras ungefär 50 gigawattimmars skön värmeenergi.

– Vår pumpstation förser ledningsnätet med varmt vatten – en varm vårdag kan det vara ungefär 70 grader, och en kall vinterdag ända upp till 120. I varje fastighet som är ansluten sitter en station med en värmeväxlare som tillser att huset får den temperatur in som behövs, säger Benny.

– Argumenten för att ansluta sig till fjärrvärme är att man får en jämn och driftssäker uppvärmning. Jämfört med en värmepump som behöver servas kontinuerligt och bytas efter kanske femton år  så är hållbarheten på våra värmeväxlare betydligt längre – upp till 30 år. Som företag strävar vi efter att våra kunder ska ha det lägsta möjliga priset, säger Benny Wraee.

Utbyggnaden av nätet är både tidskrävande och kostsam, och för att ett nytt område ska anslutas måste förhandsintresset vara stort bland de boende.

– På vår hemsida kan man gå in och se om man redan har möjlighet att ansluta sig till det befintliga nätet. Alla är även välkomna att anmäla sitt intresse för möljig anslutning i framtiden. 

– Vid större nybyggnationer ser vi till att vara med från början, tillexempel har vi grävt ned ledningar ute vid de nya industrifastigheterna bakom Jem&Fix, där vi hoppas att många vill ansluta sig, säger Carl-Magnus.

Miljötänk i alla led

Som ett led i miljöarbetet har man satt upp solceller på taket för att kunna pumpa runt vattnet i systemet med ren el. 

– Under hösten kommer vi att installera en ORC (Organisk Rankinecykel). Tekniken bygger på en sluten turbinkrets som drivs av ett organiskt arbetsmedium med en kokpunkt lägre än vatten.  Anläggningen genererar el genom att nyttja den varma sidan på pannkretsen och den kalla sidan på fjärrvärmenätet och med det hoppas vi på att få ner våra elkostnader, säger Benny Wraee.

– Att elda med flis som till största delen kommer från vårt närområde är ett bra alternativ ur miljösynpunkt. All aska som blir kvar sprids ut i skogen igen för att näringsämnena ska gå tillbaka till markerna, säger Benny Wraee.

– Vedpriserna som vi ser stiga är helt klart en utmaning för oss – samtidigt är fjärrvärmen som sådan inte beroende av ett särskilt bränsleslag – vem vet, i framtiden kanske Gullarpsverket kommer att drivas med solenergi.

Text@Foto:erik@espressomedia.se

skärmavbild 2023 05 24 kl. 14.11.37
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x