Espresso – Din lokala tidning
pexels diva plavalaguna 5710334

Ökade kostnader för hushållen

Kraftigt ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp

Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat under det senaste året. Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor i hela landet, visar också på en stor ökning över tid. Rikssnittet för den sammanlagda taxan har ökat med hela 29,8 procent på 7 år. I Hässleholm, Osby och Östra Göinge är motsvarande siffra närmare 35%.
okade hushallskostnader

De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp (VA) har i Skåne ökat med 19,1 procent under det senaste året. Ur ett sjuårsperspektiv är utvecklingen densamma – kostnaderna för samtliga tjänster ökar mer än den allmänna kostnadsutvecklingen under samma period.

– Tyvärr finns det en stor risk för att stigande elpriser kommer driva upp kostnaderna ytterligare, eftersom de andra nyttorna också är beroende av el för sin verksamhet, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

– De signaler vi nu får från vissa leverantörer tyder på att detta kommer att se än värre ut framöver, säger Mari-Louise Persson. Det är viktigt att komma ihåg att detta är nödvändiga tjänster i ett modernt samhälle och konsumenternas betalningsförmåga är begränsad.

mlp scaled 1
Marie-Louise Persson, ordf Nils Holgerssongruppen
Stor skillnad mellan kommunerna

Östra Göinge är den kommun efter Svalöv som den högsta kostnaden med 2714 kr. Höganäs är billigast med drygt 2000 kr. Att den sammanlagda kostnaden för fjärrvärme, el, avfall och VA har ökat under året beror på att taxorna har stigit för alla tjänsterna.

– Vi ser återigen stora skillnader mellan kommunerna i landet, den här ryckigheten är ett problem för konsumenterna. Det här ser vi som en tydlig fingervisning om att regleringen inte riktigt fungerar som den borde. Rättvis tillgång till och prissättning av el, värme, avfall, vatten och avlopp är en viktig samhällsfråga, avslutar Mari-Louise Persson.

Källa: Nils Holgerssongruppen

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x