Espresso – Din lokala tidning

Ökande medvetenhet ger nya garderobsinslag

I år är det 10-årsjubileum för Älmhults Klädbytardag och det har blivit ett återkommande arrangemang som många ser fram emot. Det är Naturskyddsföreningen som hållit i eventet i alla år i syfte att minska konsumtionen men samtidigt erbjuda folk en möjlighet att byta ut delar av sin garderob. Välkomna till Stortorget den 6 april kl. 10-14.

I genomsnitt har vi svenskar över 120 plagg per person i garderoben. Ändå är vi många som står där på morgonen och undrar vad vi ska ha på oss. Vi shoppar kläder och textil som aldrig förr, hela 13 kilo per person och år! Det finns dock ett allt större intresse för hållbart mode och second hand bland konsumenterna och många inser att konsumtionsmönstret är destruktiv både för miljö och människor.

Fem byten helt gratis
Den största klädbytardagen i Sverige hålls på många platser i landet den 6 april. I Älmhult kommer den som vanligt att finnas på Stortorget mellan kl 10 och 14. Alla är välkomna att ta med sig fem fina och fräscha plagg och får en biljett för varje inlämnat plagg. Sedan är det fritt fram att fynda bland de inlämnade plaggen. Ofta kan det löna sig att komma tillbaka vid flera tillfällen under dagen eftersom utbudet varierar, berättar Ulla Rundlöf, ordförande för Naturskyddsföreningen i Linnébygden, Tingsryd och Växjö.

Är ni många som arrangerar detta?

Klädbytardagen växer för varje år och har spridit sig till både Danmark och Norge. Inom ramen för Nordic Swap Day arrangerades det 226 klädbyten i fjol och bara i Sverige fick 44 000 plagg nya ägare, berättar Ulla.
Föreningen bakom Klädbytardagen är Naturskyddsföreningen.

Märker ni att folk är mer medvetna idag om sina inköp och tänker mer på miljön?

Att det återvunna plagget utsågs till Årets julklapp 2018 är väl ett tecken på de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Och allra bäst är att låta plaggen leva vidare utan nya tillverkningsprocesser.

Så återanvända plagg är här för att stanna?

Absolut! Många har tröttnat på slit- och slängtrenden och uppskattar möjligheten att skaffa sig en personlig klädstil på ett klimatsmart sätt. Allt fler inser att det är både bra och roligt att använda det som redan finns och inte köpa nya dussinvaror, avslutar Ulla.

Fotnot: Vill du ha mer info om klädbytardagen så kontakta ordförande Ulla Rundlöf 070-5797915 eller kassör Inger Svensson 070-6168267

Fakta
Naturskyddsföreningen, Sveriges största miljöorganisation, började med klädbytardagen 2009 för att de ville uppmuntra svenskar att tänka mer hållbart när det gäller kläder.
Förutsatt att de bytta plaggen ersätter inköp av nya plagg bidrar alla klädbytare till en enorm resursbesparing. Närmare bestämt en besparing på 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten!

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy