Espresso – Din lokala tidning
fredrik

Oktoberfest med brett samarbete i Broby

Behöver vi ytterligare en fest mellan kräftskivan i Augusti och Gåsamiddagen i November? Absolut –
om du frågar krögaren Fredrik Malmberg på Broby Gästis. Tillsammans med Bolist och Nordiska Rum laddar han inför Oktoberfest i Broby den 12 oktober.

Oktoberfest är mingel, korv, pilsner, surkål och potatissallad.

i köket

– Det ska dukas långbord och lyssnas på musik med blåsinstrument och storbandskänsla i periferin. Mingel och snack, man ska prata med alla – det kommer att funka utmärkt för de flesta Göingar, menar Fredrik Malmberg, krögare på Broby Gästis.

Oktoberfest i Broby är en ny satsning för i år, som Broby gästis sjösätter tillsammans med Bolist och Nordiska Rum.

– Janne Norrman som driver Bolist har en perfekt, stor lagerlokal på sitt område. På Nordiska Rum jobbar Gordon Liljengren, som är ölbryggare på hobbynivå och har fått silvermedalj för en av sina ölsorter, berättar Fredrik.

– Vi kände att vi ville hitta på något nytt i byn, som kan samla människor, och det är roligt när man kan göra det som ett samarbete. Nyligen hade vi Jazzkväll under Time To Swing-festivalen med livemusik och buffé som blev supermysig
– nu testar vi något helt nytt!

Berätta mer om oktoberfest! Vad firar man egentligen.

– Traditionen kommer ju från Bayern i Tyskland, och började för ungefär 200 år sedan med ett stort bröllop mellan två kungligheter där festligheterna varade i fem dagar. Bröllopet lär faktiskt ha infallit just den 12 oktober, då vi firar här i Broby. Traditionen har hängt i, även om det inte är så mycket fokus på bayerska prinsar och prinsessor. Man tänkte väl att – det där blev en bra fest, den måste vi göra om! Om man bara är öppen för god mat och dryck, och att prata med alla, då klarar man sig långt på en Göingsk Oktoberfest!

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

MALMBERGS BAYERSKA POTATISSALLAD

Skapa oktoberfeststämningen hemma och bjud in vänner och bekanta till en riktig mingelfest. Korv, kringlor, pilsner och surkål är alla tongivande tillbehör, men ska alla bli riktigt mätta och belåtna så behövs en stadig potatissallad i botten.

Så fram med långbordet och de kulörta höstlamporna, leta upp en ompa-ompa-spellista på spotify och på med tyrolerhattarna. Oktoberfesten har kommit till Göinge för att stanna!

potatis

Här kommer Fredrik Malmbergs recept på en tysk potatissallad:

● 1 kg färskpotatis (kokt och delad)

● 1 st rödlök hackad

● 1 st purjolök skivad

● 4 msk kapris

● 1 dl olivolja eller solrosolja

● 3 msk dijonsenap eller grovkornig senap

● 4 msk äppelcider vinäger

● 1 tsk salt

● 2 krm svartpeppar

● 1 dl hackad bladpersilja

● 2 msk hackad färsk dragon

Blanda alla ingredienserna i en skål, smaka av och njut!

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x