Espresso – Din lokala tidning
olivolja och brod kopia

Oljefynd

En bit färskt bröd. En fruktig olivolja några flarn flingsalt och ett glas vin. Svårare än så behöver det inte vara att förgylla livet. Det har fler svenskar upptäckt – på 15 år har konsumtionen av olivolja tiodubblats.

Den sallad som inte får ett lyft av en extra jungfrulig olivolja finns inte. Det gäller för övrigt de flesta fisk och svamprätter, soppor och ostar. Faktum är att en av livets stora smakupplevelser kan vara pinfärsk bröd doppat i olivolja till ett glas vin. Så enkelt och samtidigt så grandiost!

Runt medelhavet har man känt till olivoljans förträfflighet i årtusenden. Att den fortfarande är lite av nyhet på våra breddgrader beror på att den riktigt fina oljan gjorde sen intåg här uppe. För 15-20 år sedan var utbudet ganska fattigt, för en sydlänning måste det framstå som obefintligt. Men det har varit värre. På 1960-talet fanns olivolja bara på Apoteket –som laxermedel!

Sedan dess har det hänt saker. Vi har sett kvalitetsolja flöda in från hela världen. Att merparten kommer från Italien, Spanien och Grekland, är kanske inte så konstigt, men vem trodde att USA och Australien kunde sådana höjder?

Det växande utbudet, ryktet om olivoljans nyttiga sammansättning och vår öppenhet för sydländska kökskonster har satt fart på oljekonsumtionen. På 15 år har vi gått från 1 deciliter per person och år till 7! Men även om det är en rejäl ökning har vi en bit kvar till toppen, grekerna häller i sig över 25 liter per person

Att prova olja följer dessutom samma mönster som vid vinprovning – man tittar på färgen, doftar och smaka. Spotta är också klokt, eftersom den skarpa bitterheten kan riva ordentligt i halsen.

Du som inte har provat rekommenderas att jämföra åtminstone två oljor. De flesta butiker brukar ge en vägledande beskrivning redan vid hyllan. Välj helst två vitt skilda smaktyper. De kommer att bli förvånad över skillnaden. Jämförelse ger Dig också chansen att hitta Din egen favorit!

*Källa Staffan Brännstam

BO MARTINSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x