Espresso – Din lokala tidning

Olle Hallstedt har korkat upp champagnen

Att bygga upp gym blev melodin för dansbandsmusikern

Sjöman och trafiklärare, javisst, men framför allt dansbandsmusiker och en mästare på att bygga upp gym. Wellness Studio i Älmhult är bara en av många anläggningar som bär Olle Hallstedts signum.
– Vid ett besök i USA slog det mig att gymkulturen där var något helt annat än hemma i Sverige. Jag tog med mig en del idéer hem…
Olle har alltid varit intresserad av att träna. Något han även hade nytta av som sjungande trummis under turnéerna med några av landets mest populära dansband.

– När jag byggt upp mitt tionde egna gym från grunden öppnade jag en flaska sparad champagne och firade!
Kanske med en sång eller ett trumsolo? För det är en minst sagt energisk och dessutom musicerande gymbyggare vi pratar med.
Men historien börjar faktiskt med att Olle Hallstedt gick till sjöss som nyfiken 16-åring. Att våga är att vinna, enligt Olle, och livet på vågorna förde honom till både Saudiarabien och Indien.
Annars har livsresan koncentrerat sig till de sydöstra delarna av landet. Från Malmö till Karlskrona, till Osby, Karlshamn och så Osby igen. När en ny möjlighet har visat sig har Olle Hallstedt inte tvekat. Eller som han själv föredrar att uttrycka det; när man stänger en dörr öppnas alltid en ny.

Dörren till dansbandsvärlden öppnades en aning slumpartat. Olle och ett par kompisar spelade i rockbandet Trassmatt när dansbandsmusikern Bosse Karlsson hörde av sig. Han behövde nytt blod i sitt band, men det var bara Olle som nappade.
– Ja, sedan följde spelningar med band som Kennys, Leif Bloms och Lisbeth Jagedahl & Pools.
Olle och Lisbeth var ett par under ett antal år och när den populära sångerskan blev trea i Melodifestivalen snurrade det till rejält i musikkarriären.
– Man kan gott säga att det blev lite kaotiskt. Tv-framträdanden i kaféprogram och Bingolotto hjälpte naturligtvis till, precis som när vi kom på andra plats i Bert Karlssons ”Alternativa Melodifestival”.
Men branschen hamnade i en svacka i mitten av 1990-talet och Olle slutade att spela upp till dans på kvällarna. I stället blev han trafiklärare i Osby. En oväntad karriärsväng som skulle visa sig få stor betydelse senare i livet.

Sedan väldigt unga år var träningen viktig för Olle Hallstedt. Han sysslade med brottning och judo och ville verkligen hålla sig i form.
– Innan jag flyttade till Osby kollade jag så att det fanns ett gym på orten. Det gjorde det, i en källarlokal mitt i centrum.
Vid ett besök i USA fick han en riktig gym-upplevelse, kalla det gärna ett ”halleluja-moment”. Utvecklingen hade kommit mycket längre än hemma i Göingebygden.
– Allt låg på en annan nivå. Träningsmaskinerna, de eleganta träningslokalerna och den sociala gemenskapen på gymmet. Statusen var högre. En vanlig fråga var ”vilket gym tillhör du?” Och jag tänkte, så vill jag driva gym i Sverige.
Rätt koncept och gymrecept hittade han i Norge. Olle Hallstedt blev den förste att öppna ett Sats-gym i Sverige, närmare bestämt i Karlskrona.
– Det blev ett tufft första år men sedan släppte det. Jag drev anläggningen i sex år innan jag sålde den.

Den verkliga framgångshistorien startade 2003. Olle hittade ett stort gym som slagit igen i Ronneby. Han tog över, gjorde om och så såg första Wellness Studio dagens ljus. Fler anläggningar följde och efter sju år hade han sex stycken.
– Jag sålde dem till två av mina medarbetare och öppnade gymmet Motiva i Karlshamn. Så småningom blev det fem anläggningar i södra Blekinge.
Han har fortsatt att engagera sig i Wellness Studio. Öppnat nya gym på uppdrag och bland annat medverkat till att kedjan i dag har en anläggning i Älmhult. Den öppnade 2018. Totalt finns det numera 26 Wellness-gym i landet.
– Men nu vill jag ta det lite lugnare, konstaterar han med ett skratt.
Att han skulle flytta tillbaka till Osby efter sin intensiva gymbyggarturné trodde han inte. Men det gjorde han. Och det är där vikten av att ha varit trafiklärare kommer in i bilden. En dag dök en av hans gamla elever upp på Facebook. Hon bodde i Osby.
– Ja, resultatet blev en väldigt trevlig fika och nu bor min fru Linda och jag i ett hus vid Osbysjön. Det visar väl att man aldrig riktigt vet, bara att man måste våga när tillfället kommer.

Text och foto: Lasse Lindell

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy