INGREDIENSER
1,5 kg rostbiff, fransyska eller innanlår
Örtlag:
1 liter vatten
½ dl salt
I gul lök i klyftor
2 pressade vitlöksklyftor
½ msk krossad svartpeppa
1 bunt färska örtkryddor ex. basilika, timjan, rosmarin eller dragon, helst flera sorter
en knippe persilja.
Grön sås:
2 dl vispgrädde
3 dl gräddfil
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl finhackade kryddor t.ex. gräslök och basilika
2 dl fintärnad gurka
I tsk salt
1-2 tsk grovkrossad rosépeppar
SÅ HÄR GÖR DU
Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick ner en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek köttet i nedre halvan av ugnen tills termometern visar 60 grader. Det tar ca I.5 – 2 timmar.
Koka upp vattnet till lagen. Lägg i salt, pressad vitlök och grovhackade örtkryddor. Låt lagen svalna.
Ta upp köttet och lägg det i en stor bunke. Häll lagen över. Låt köttet ligga i lagen 4-5 timmar.
Ta upp köttet, låt lite av kryddorna vara kvar och vira in köttet i folie. Låt det ligga i kylen tills steken ska serveras. Skär då köttet i tunna skivor. Lägg upp på ett fat och garnera med färska örtkryddor
Till såsen:
Vispa grädden lätt. Blanda ner gräddfilen, vitlök, kryddgrönt och tärnad gurka. Smaksätt med salt och rosépeppar.
Tillbehör:
kokt färskpotatis eller en potatissallad och kokta grönsaker
ÖVRIGT
En populär, nästan klassisk rätt. Det är rostbiff som efter stekningen får marinera i en lag fylld med örtkryddor. Servera köttet kallt, uppskuret i tunna skivor. Resultatet blir bäst om man steker en stor köttbit. Det som blir över kan förvaras i kylen. Av den kan man göra rostbiffsmörgåsar eller blanda ner rostbiffen i en god sommarsallad. Denna rätt ligger i tiden exempelvis vid studentmottagningar, släktträffar, sommarfester eller där man är flera! En utmärkt rätt som kan göras färdig i god tid.