Espresso – Din lokala tidning
Image default

Örtagårdsstek

Örtagårdsstek

Johnny Billinger Örtagårdsstek Örtagårdsstek Skriv ut
Portioner: 10-12
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

1,5 kg rostbiff, fransyska eller innanlår

Örtlag:

1 liter vatten

½ dl salt

I gul lök i klyftor

2 pressade vitlöksklyftor

½ msk krossad svartpeppa

1 bunt färska örtkryddor ex. basilika, timjan, rosmarin eller dragon, helst flera sorter

en knippe persilja.

Grön sås:

2 dl vispgrädde

3 dl gräddfil

2 pressade vitlöksklyftor

2 dl finhackade kryddor t.ex. gräslök och basilika

2 dl fintärnad gurka

I tsk salt

1-2 tsk grovkrossad rosépeppar

SÅ HÄR GÖR DU

Sätt ugnen på 125 grader.

Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick ner en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek köttet i nedre halvan av ugnen tills termometern visar 60 grader. Det tar ca I.5 – 2 timmar.

Koka upp vattnet till lagen. Lägg i salt, pressad vitlök och grovhackade örtkryddor. Låt lagen svalna.

Ta upp köttet och lägg det i en stor bunke. Häll lagen över. Låt köttet ligga i lagen 4-5 timmar.

Ta upp köttet, låt lite av kryddorna vara kvar och vira in köttet i folie. Låt det ligga i kylen tills steken ska serveras. Skär då köttet i tunna skivor. Lägg upp på ett fat och garnera med färska örtkryddor

Till såsen:

Vispa grädden lätt. Blanda ner gräddfilen, vitlök, kryddgrönt och tärnad gurka. Smaksätt med salt och rosépeppar.

Tillbehör:

kokt färskpotatis eller en potatissallad och kokta grönsaker

ÖVRIGT

En populär, nästan klassisk rätt. Det är rostbiff som efter stekningen får marinera i en lag fylld med örtkryddor. Servera köttet kallt, uppskuret i tunna skivor. Resultatet blir bäst om man steker en stor köttbit. Det som blir över kan förvaras i kylen. Av den kan man göra rostbiffsmörgåsar eller blanda ner rostbiffen i en god sommarsallad. Denna rätt ligger i tiden exempelvis vid studentmottagningar, släktträffar, sommarfester eller där man är flera! En utmärkt rätt som kan göras färdig i god tid.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x