Espresso – Din lokala tidning
seniorboende osby

Osby är Skånes bästa kommun för äldre att bo i 

Osby kommun hamnar på första plats i Skåne och plats 48 i riket när Länsförsäkringar Fastighetsförmedling rankar Sveriges bästa kommun för äldre att bo i, medan Malmö stad hamnar sist både i länet och i riket som helhet. Östra Göinge ligger två på samma lista i Skåne. Det nya indexet rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Även de två andra storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 221 och Göteborg på plats 224.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesituation är i princip helt frånvarande i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Skånes pensionärer, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Osby kommun hamnar på första plats i Skåne och plats 48 i riket i rankningen över kommuner där det är bäst för äldre att bo. I det nya indexet Sveriges bästa kommun för äldre att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre. Landets bästa kommun för äldre att bo i är Bjurholm i Västerbotten.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar och endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Men det är också stor skillnad på i hur hög grad Skånes kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Malmö stad är lägst rankad både i Skåne och i riket som helhet, med en kombination av höga hyror, en hög genomsnittlig flyttskatt, låga betyg för trygghet i hemtjänsten och få platser på särskilt boende för äldre i relation till antalet äldre i kommunen. Även de övriga två storstadskommunerna rankas lågt – Göteborgs Stad hamnar på plats 30 från slutet och Stockholms stad rankas på 33:e sista plats.

länsförsäkringar
Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Anders Wiklund


– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x