Espresso – Din lokala tidning

Osby bridgeklubb ger kurs

Bridgeklubben som startade redan 1942 har ny ordförande för i år, Annica Gustafsson. Annica började själv i klubben för tre år sedan och har varit biten av bridge sedan dess. 

– Nu söker vi fler aktiva spelare och håller därför en gratis kurs med start i november i syfte att fler ska upptäcka och lära sig spelet, berättar hon.

I klubblokalen på Parkgatan 5 träffas de idag 25 aktiva medlemmarna två gånger i veckan. På måndagkvällar och onsdageftermiddagar spelas klubbmästerskap med prisutdelning, på måndagen utan handicap och på onsdagen med handicap så att alla ska kunna spela med varandra. 

– För den som är relativt oerfaren kan det vara en skön känsla att faktiskt vinna över någon som har spelat i många år, berättar Annica.

Två gånger om året deltar klubben i simultantävlingar, där alla klubbar i Sverige spelar mot varandra. Varje år har Osbyklubben också ett återkommande evenemang, julbridgen, där de först spelar bridge och därefter går och äter julbord. 

– Vi får dessutom besök av Hästveda- och Brobyklubbarna och besöker dem i retur, för att få fler att spela mot.

Medlemsavgiften är 350 kr och den går till svenska bridgeförbundet. Klubben tar ingen medlemsavgift, istället kostar det 40 kr/gång och då ingår det en fika. 

Kursen som klubben nu startar, är gratis och kommer att hållas 12 ggr. Osbyklubben håller med egna handledare och materialet kommer att sponsras. Mellan träffarna kan man träna på egen hand på dator hemma.

– Det krävs inga förkunskaper, men man bör ju tycka om att spela kort, säger Annica och hälsar att alla intresserade är hjärtligt välkomna att anmäla sig!Fotnot: Anmälan med namn och kontaktuppgifter görs till Annica på tel: 0705 11 03 23 eller mail: sandra.andreas@hotmail.com

Text: jessica@espressomedia.se

Bridge – så går det till 

Bridge är ett kortspel för fyra personer. Det spelas med en vanlig kortlek och går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt. De fyra spelarna kallas, och sitter, efter våra väderstreck. Nord och Syd spelar tillsammans mot Öst och Väst. De 52 korten i kortleken delas ut och varje spelare får 13 kort, vilket betyder att det finns totalt 13 stick att vinna för paren.

Varje spel/giv består av två moment. Det första är att man har en budgivning där varje spelare i tur och ordning konkurrerar om att försöka bjuda högst. Den som bjuder högst vinner budgivningen och detta ligger då till grund för det andra momentet – själva spelet. Andra vanliga spel som liknar bridge när det gäller budgivning är 4-mans whist eller plump.

Spelet går alltså ut på att tillsammans med sin partner ta det antal stick som man tidigare kontrakterat sig för. Det par som inte vann budgivningen spelar istället ”försvar” och försöker då se till att motståndarparet misslyckas med sin uppgift.

Vid en bridgetävling är det slutsumman av varje spel som jämförs mellan det antal bord som varit med och tävlat. 

Källa: Svenska Bridgeförbundet

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy