Espresso – Din lokala tidning
pilgrimsvandring

Osby: För dig som vill uppleva natur

Var ligger osby? Mitt i norra Skåne, i Skånes lungor – göingeskogen. Skogen är kanske mest känd för att vara snapphaneriket, där snapphanarna gömde sig undan den svenska knekten under 1600-talet. Men i modern tid så vallfärdar sydskåningar, danskar, holländare och nordtyskar hit för att uppleva vildmarken. Osby ligger mitt i den närmaste riktiga skog för miljoner tyskar, holländare, danskar och sydskåningar.

Ta tåget till osby

lekoseum i osby

Hur kommer man till Osby. Enklast är att ta tåget. Kommunen ligger länks stambanan och när du går av i Osby så har du bara några få minuter ut till de djupa skogarna och äventyret.

Logistiken talar för Osby. Även vägnätet med E4:an snuddar vi kommunen men även väg 23 från Malmö tar dig raka vägen upp till de norra delarna. När de böljande skånska slätterna övergår i djupa skogar som exempelvis Nytebodaskogen i Lönsboda.

Övernatta i Osby

Oavsett om du vandrar och passerar Osby via Skåneleden, så finns här flera övernattningsmöjligheter. Från stugor och camping till pensionat och hotell. Längs Skåneleden finns det dessutom övernattningsmöjligheter.

Osby är ett mindre samhälle men rikt utrustad med ett stort antal butiker och all tänkbar service du kan behöva.

Kommer du med bil eller tåg så finns det möjligheter till hotell både centralt och ute på landet. Stora hotellet och Breanäs hotell är två bra exempel.

Osby: känt för leksaker, tvättmaskiner och musik

skarmavbild 2023 10 27 kl. 12.17.16

När man hör ordet Osby så tänker många på BRIO, landets mest kända leksakstillverkare med en fantastisk historia. Idag är det Lekoseum som för historien vidare via sitt leksaksmuseum mitt i byn. För andra är det tvättmaskiner med en livslängd som ingen annan tillverkare var i närheten av. Kanske är det brytningen av diabas i Hägghult du tänker på? Världens bästa diabas, som används världen över till konstverk, byggnationer mm. Eller har du åldern inne så är det Lasse Holmqvist som för tankarna till Osby, där han bodde. Eller kanske Kikki Danielsson som också har Osby som hemort – precis som Wizex.

Vad kan man göra i Osby?

Framför allt handlar mycket om naturen. Då är det fiske, bad, paddling, vandring, cykling etc som många väljer. Närheten till djur och natur är inte så vanligt för dem som bor mer söderut. I Osby finns den upplevelsen och det äventyret – runt knuten.

Vill man följa aktiviteter och evenemang utöver natur, så följer man bäst espresso evenemangsguide. Där står allt vad som händer i både Osby och omnejd.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x