I samband med kulturarvsdagarna första helgen i september visar Osby hembygdsförening Ullspinneriet i Strömsborg. Söndagen den 8 september hålls två guidade visningar, klockan 10:00 och klockan 14:00.
Visningarna tar cirka en och en halv timme och avslutas med en film.
– Filmen spelades in ett par år innan verksamheten lades ner 1965. Postiljonen Allan Gårner filmade i fabriken medan den fortfarande var i full gång och med den personal som arbetat där i 30-40 år, ett verkligt tidsdokument, berättar hembygdsföreningens ordförande Lars-Åke Ljungdahl.
1965 stängde fabriken och alla maskiner och den sista produktionen blev bara stående. 1969 lyckades Hembygdsföreningen förvärva spinneriet. Dörrarna förblev dock stängda under 70-, 80- och ända till slutet av 90-talet. Då blev det tvunget att ta tag i det yttre förfallet och hela byggnaden renoverades och målades utvändigt.
– Bröderna Sven och Bengt Arneberth hade vid denna tid börjat engagera sig i hembygdsföreningen och när spinneriet var färdigmålat så tittade bröderna in i fabriken och bestämde sig för att se, om det gick att få igång maskinerna. Det tog ett par år, för maskinerna var runt 100 år gamla och hårt slitna. Med händighet och snille lyckades Sven och Bengt att få det mesta att fungera och nu kunde spinneriet börja visas.
Många är de busslaster och grupper som kommit under åren sedan dess och fått ta del av spinneriets historia, fortsätter Lars-Åke.
Ullspinneriet i Strömsborg
Ett av Osbys äldsta industrihistoriska kulturminnen är ullspinneriet i Strömsborg. Redan 1837 startade verksamheten som då hette, Strömsborgs Klädesfabrik. Mannen som uppförde fabriken hette Olof Olcén och kom från Killeboda i Loshults socken.
– Att Olof Olcén kom till Strömsborg berodde på hans intresse av att utnyttja Helge å och den vattenkraft som gick att utvinna där. Strömsborg är ett namn som Olcén ”satte” på området, som omfattade delar av fyra byar, Dubbarp, Hönjarum. Östra och Västra Genastorp, berättar Lars-Åke.
Klädesfabriken var inte den första verksamheten Olcén startade där. Redan 1827 påbörjades anläggandet av ett pappersbruk, som tillverkade papper av yllelump.
– Det är nu namnet Strömsborg dyker upp. Olof Olcén kallar nämligen sitt pappersbruk för, Strömsborgs Pappersbruk. Strömsborg blev sedan namnet på det lilla samhälle som växte upp, med affärer och skola och mycket mera.
Familjen Olcén drev Strömsborgs klädesfabrik en bit in på 1910-talet. Några år ägdes det sedan av Osby Yllefabriks AB. 1923 köpte Sydkraft verksamheterna längs ån och samma år arrenderade Gustaf Vilhelm Liedman yllefabriken och verksamheten fick nu namnet, Osby Färgeri & Ullspinneri. Liedman hade vid denna tid ett färgeri i Osby, vid Drivån helt nära järnvägen. Verksamheten där lades ner och flyttade till Strömsborg. Senare övertog sonen Carl Liedman verksamheten och drev den till 1965.
– Vill du ta del av hela verksamheten historia så kom till ”Spinneriet” söndagen den 8 september, hälsar Lars-Åke.
Text: Lars-Åke Ljungdahl
Foto: Privat