Espresso – Din lokala tidning
dba558f5 02c4 4f20 8a62 afe91d782cf3 w 960

Osby och Östra Göinge Skånebäst för äldre att bo i

Osby är Skånes bästa kommun för äldre att bo i. Östra Göinge ligger tvåa. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i länets kommuner. Malmö rankas som sista kommun i länet och i landet som helhet.

– Det pratas om pensioner, men äldres boendesituation är det väldigt tyst om i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Sveriges pensionärer, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

länsförsäkringar
STOCKHOLM 2020527 UPPDRAG Länsförsäkringar Fastighetsförm – Personalporträtt, 6 pers. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Osby kommun hamnar på första och Östra Göinge kommun på andra plats i rankningen över vilken av länets kommuner där det är bäst för äldre att bo. I det återkommande indexet Skånes bästa kommun för äldre att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre. Sett till hela riket kommer Osby på plats 27 och Östra Göinge på plats 53, av totalt 269 kommuner som medverkade.

– Endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Självklart har regeringen ett stort ansvar för äldres boendesituation och det är lovande att den ser över bolånereglerna. Men mer behöver göras för de äldres boendesituation och det är stor skillnad på i hur hög grad Skånes kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Malmö stad kommer på sista plats i Skåne och plats 268 av 268 rankade kommuner i landet, vilket innebär att Malmö även tar bottenplatsen i både länet och riket som helhet. Malå kommun i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i.

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.

Om statistiken
Kartläggningen baseras på statistik över hur stor boyta 25 procent av pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt om man bott 30 år i en villa, upplevd trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre, per äldre invånare i kommunen. Siffrorna har vägts samman i två index – Sveriges bästa kommun för äldre att bo i och Skånes bästa kommun för äldre att bo i – som beskriver äldres boendesituation. Totalt 269 kommuner ingår i kartläggningen.

Beräkningarna av boyta för 25 procent av pensionen baseras på SCB:s statistik över medelhyra per kvadratmeter från 2023 och Pensionsmyndighetens statistik över medianpensionen från 2022.

Beräkningarna av genomsnittlig flyttskatt baseras på SCB:s statistik över medelpriset för villor under åren 1992 och 2022.

Statistiken över antalet platser på särskilt boende för äldre kommer från Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2023. 277 av landets 290 kommuner svarade 2023 på frågan om antalet platser på särskilt boende för äldre.

Befolkningsstatistiken över antalet personer som är 65 år eller äldre i kommunerna har hämtats från SCB och baseras på siffror från 2023.

Statistiken över upplevd trygghet i hemtjänsten har hämtats från Socialstyrelsens undersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? för 2023. 285 kommuner ingick 2023 i redovisningen av upplevd trygghet i hemtjänsten.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x