Espresso – Din lokala tidning
OVK

Osby värme & kyla

NÄRINGSLIV. Osby Värme & Kyla (OVK) är ett för året nystartat företag. Daniel Liljenberg hann precis utbilda sig till certifierad kyltekniker när pandemin slog till och försvårade jobbsökandet. Istället valde han att starta eget, något han inte ångrar. I sitt företag säljer, installerar och servar han värmpeumpar med stort fokus på bra service till kunden.

Osbybördige Daniel bodde 13 år i Oslo innan han flyttade hem igen för två år sedan.
– I Norge har jag till största delen arbetat med handel inom sportbranchen. Det började med några år i Helly Hansen Workwear som innesäljare på huvudkontoret, därefter var jag avdelningsledare på XXL Sport och Vildmark. Sista åren var jag butikschef i en Norrönabutik där vi sålde skid- och klättringsutrustning och fjällkläder för mer extrema användare.

Från säljare till hantverkare
Åter i Osby valde Daniel att sadla om till kyltekniker.
– Jag har alltid gillat att jobba med händerna, att jobba utomhus och att skapa något där man ser ett färdigt resultat – inte bara siffror på ett papper. Som kyltekniker får man möta nya människor hela tiden vilket är trevligt. Jag vill också verkligen lyfta fram alla andra lokala hantverksfirmor i Osby, med vilka jag har ett jättebra samarbete. Snickare, elektriker och vvs med flera. Alla är trevliga och har ett bra driv, så vi hantverkare har en bra sammanhållning i byn.

Startade eget
Coronapandemin slog till när Daniel var nyutbildad. Företagen där han sökte arbete var förståeligt försiktiga med att anställa så istället valde han att starta eget, vilket han är glad för då han inte tror han tagit steget annars. I företaget jobbar Daniel med värmepumpar, AC och luft/vatten. Han säljer, installerar, utför service och rengöring av värmepumpar. Han hjälper också till med demontering om kunder exempelvis ska klä om en fasad på sitt hus. Det är saker som måste utföras av en certifierad kyltekniker så inte gas läcker ut. Daniel är certifierad i kategori 1, vilket innebär att han får göra ingrepp i alla typer av system och fyllnadsmängder.
– En smutsig värempump kan tappa 20-30 % av sin kapacitet om den inte hålls ren. Så underhåll är inte minst viktigt menar Daniel.

Satsar på god service
Efter flera år som säljare så vet Daniel hur viktigt det är att ge bra service.
– Det är oerhört viktigt att lyssna på kundens behov och anpassa produkten efter det, att vara rak och ärlig för att det ska bli ett bra slutresultat. Då jag både säljer och installerar utrustningen så behöver kunderna endast ha kontakt med mig vilket underlättar för dem. Jag göra gratis hembesök och ger prisförslag till dem som är intresserade.
Hur tänker du om framtiden?
– Just nu är dessa mina områden. I framtiden kommer det kanske att bli AC på bilar, industri och butiker också, avslutar Daniel.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: privat

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy