Espresso – Din lokala tidning
Weidingerhuset i Osby

Osbybilder från förr

HISTORIA. Roland Bengtsson är en sann Osbyprofil med stor passion för äldre tiders bilder av Osby. Här delar Roland med sig av sin stora bildsamling av hur Osby såg ut på 50-talet och tidigare.

Weidingerhuset
Anders Eriksson, grundare till AB W Eriksson byggde Weidingerhuset 1906. Han hade kommit till Osby 1896 och startat ett litet tryckeri i ett uthus tillhörande Adolf Kristensson (Kristenssons Järn). 1906 flyttade tryckeriet till den nyuppförda fastigheten (bilden). 1912 infördes elektricitet till tryckeriet som drev fyra mindre tryckpressar och en större snällpress. Elströmmen levererades från närliggande Osby Gjuteri och Mekaniska Verkstad – Osbyverken – som hade en ångmaskin som producerade elström (syns i bakgrunden).

På fasaden står det Aktiebolaget Södra Sverige. Om dom var ägare är okänt. Men ekonomiska problem efter kriget gjorde att fastigheten fick säljas. 1925 köpte Tandläkare Josheph Weidinger fastigheten och hade sin praktik här fram till mitten av 50-talet. Undertecknad fick ”förmånen” att få tänderna lagade gratis, men vid åsynen av trampborret valde jag en annan tandläkare. Tandläkaren hade sin mottagning till vänster om dörren på gaveln.

På bilden är det Olssons Tricotaffär. Systrarna Olsson flyttade sedan till Ö. Järnvägsgatan och Järnvägshotellet men här har varit väldigt många affärsidkare genom åren. 1930 startade Einar Oredsson, Oredssons Elektriska. Arbetsförmedlingen hade sitt kontor i huset åren 1944 – 1957. Där har varit en Charkuteriaffär och Begravningsbyrå och Lions hade förskola 1961 – 1981. Idag är det Peckorino som har sin verksamhet här.

Klockaregården från förr. Fotograf okänd, bilden tagen från torget.

Klockaregården
Klockaregården byggdes 1862, då var denna gård den enda i samhället väster om järnvägen. Innan järnvägen kom till Osby 1862 var Marklunda huvudort.
Kantor Anders Blennow f 1875 – d 1956 tjänstgjorde i Osby kyrka åren 1899 – 1955.
Den sista familjen som bodde här var Einar Svensson med familj. De bodde här fram till 1955.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy