Espresso – Din lokala tidning
Osbymoppen AB

Osbymoppen växer så det knakar

MOTOR. Amerikanska bilar, och nu även mopeder. USA Bildelar i Holma är sedan 1 september närmsta granne med företaget Osbymoppen. Då knoppades verksamheten med lättare fordon av från moderskeppet och bildade ett eget AB.

Det ringer i ett på Fredrik Cederholms telefon. Han anställdes för två år sedan av USA Bildelar, och sedan januari 2019 har han haft hand om inköp, reparation och försäljning av moped och motorcykel.
– Företaget hade haft en del lättare fordon innan, men då valde vi att satsa ordentligt. Vi har gått från femhundra till tusen fordon per år, berättar han.

Rad efter rad
På området står rad efter rad med mopeder, mopedbilar och motorcyklar. Ett nytt kall-lager på 1200 kvadratmeter är under uppbyggnad på grund av platsbrist. Huvuddelen av fordonen som kommer in till Osbymoppen är inköpta från försäkringsbolag som löst in mopeder eller motorcyklar efter en skada. Mycket är för skadat för att återställa till körbart skick, men försäljning av begagnade reservdelar är ett lika stadigt ben för Osbymoppen som fordonsförsäljning.
– Vi håller på att bygga upp en webbshop, där alla våra delar ska finnas tillgängliga. Visionen är att i ska få ut alla delar som vi demonterar inom några dagar, så vi inte blir stående med stora lager, berättar Fredrik.

Fem anställda
Den 1 september hade alltså verksamheten växt så pass att det var dags att bryta loss Osbymoppen från USA Bilar och starta ett eget AB.
– Namnet Osbymoppen får vi dras med – det var redan så inarbetat. När jag började driva detta 2019 var jag själv, i dag är fem personer fast anställda i företaget. Ambitionen är att bli störst i Sverige på detta , och vi är på god väg, säger Fredrik.

Varierat utbud
Att ”fylla moppe” har länge varit en milstolpe för många unga, inte minst på landsbygden. Med dagens utbud av mopedklassade fordon är det fler än bara 15-åringar som lockas till fordonstypen, menar Fredrik.
– Det är ju ett frihetsfordon för unga, men även ett bra pendlarfordon. För 15-åringen innebär det att man själv kan ta sig till träningen, och för föräldrar innebär det kanske att man kan lägga tid på annat än att skjutsa sina barn. Jag tror även att Corona-tiderna har påverkat efterfrågan – flera kunder har sagt att de vill köpa en moped för att slippa trängseln i kollektivtrafiken när de pendlar till jobbet.


Moppar av alla slag
I verkstaden, som även den ska kompletteras med en utbyggnad på 300 kvadratmeter, Träffar vi Anton Cederholm, som visar oss runt på området. Moderna skotrar dominerar bland mopederna, men en moped kan se ut lite hur som helst. Anton rullar fram en chopper-moppe som är en EU-moped under huven, men till det yttre har glänsande hög framgaffel, låg skinnsits och eldflammor på den svarta tanken. Lite längre bort står en röd minilastbil, som även den är klassad som moped. En Kawasaki ZX10R har en spricka genom hela ramen.
– Den kan vi aldrig sälja vidare, men det går att plocka delar från till exempel elsystemet, säger Anton.

Handlar över hela landet
Genom kopplingen till USA Bildelar har Osbymoppen en utbyggd infrastruktur för att hämta – och sälja – fordon i hela landet. Inköpen från försäkringsbolag och till viss del även från Polisens stöldgodsavdelningar gör att det alltid är ett överraskningsmoment att öppna en ny leverans för de anställda.
– Bland det mäktigaste vi har fått in är väl Aprilia RSV4 eller Yamaha R1M. Motorcyklar där man får stå med hörselkåpor när man startar upp, och det spottar eldflammor ur avgasrören, säger Fredrik Cederholm.

Text & Foto: Erik Johannesson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy