Espresso – Din lokala tidning

Osbys Kommunfullmäktige

Allt om Osby var på årets första Kommunfullmäktigemöte som hölls den 11 februari.
Platsen är alltid densamma sedan några år tillbaka, nämligen Parkskolans matsal. Klockan 18:30 börjar alltid sammanträdet och brukar pågå några timmar.

Invånarna i kommunen väljer vart fjärde år i kommunvalet vilka förtroendevalda som ska sitta i kommunfullmäktige den nästkommande mandatperioden. Totalt är det åtta kommunfullmäktigemöten under året, och det sista sammanträdet är i december och det brukar vara på Granada i Lönsboda. Det många kanske inte visste är att kommunfullmäktigemötena är öppna för allmänheten. Man kan alltid hämta ut handlingarna inför fullmäktigesammanträdet en vecka innan mötet äger rum på kontaktcentret/receptionen på Osby kommunhus, de är gratis för dem som är intresserade av att veta vilka punkter som tas upp på kvällen.

Mötenas sammansättning
I Parkskolans matsal är möbleringen alltid gjord efter presidiet och övriga ledamöter. Här finns det även en talarstol. Presidiet leder kommunfullmäktiges arbete och kan jämföras med talmännen i Riksdagen. Ordförande är Dag Ivarsson (M), 1:e vice ordförande är Ingemar Bernthsson (S), 2:e vice ordförande är Carl Bejvel (SD).
Givetvis sitter även kommunalrådet och oppositionsrådet här. Niklas Larsson (C) är kommunalråd, och han är även ny ordförande i kommunstyrelsen. Marika Bjerstedt (S) är oppositionsråd och tillika vice ordförande i kommunstyrelsen, det vill säga Osby kommuns ”regering”.

Tio ärenden
Det var tio ärenden som togs upp denna februarikväll.
Först var det upprop och protokollets justering, därefter var det godkännande av dagordning, anmälningar och information. Bland annat informerade Osbys kommundirektör Petra Gummesson. De nya tjänstemännen som är Tillväxtchefen Carl-Johan Löwenberg samt den nya Utvecklingschefen Pernilla Pettersson presenterade sig.

Livesänds
Kommunfullmäktigesammanträdena filmas och livesänds direkt av Tomas Lovèn sedan några år tillbaka. Och det uppskattas av alla som kanske inte har möjlighet till att kunna närvara på plats. Sändningarna kan man se live och i efterhand på kommunens hemsida som även är länkad till youtube.

Gå gärna in på www.osby.se för att se när nästa kommunfullmäktigesammanträde är.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy