Espresso – Din lokala tidning
farre olyckor

Osbys mest olycksdrabbade vägar

Allt färre omkommer i jultrafiken – här är Osbys mest olycksdrabbade vägar

Pressmeddelande18 december 2023, 07:00 

Dödsolyckorna i jultrafiken har mer än halverats på tjugo år. Även i Skåne län har olyckorna minskat. Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar. Här är resultatet för Osby kommun.

Julen är en av de stora trafikhelgerna. I år inträffar julafton på en söndag, vilket i bästa fall kan innebära att inte alla bilister ger sig ut samma dag. 

– Mycket trafik, dåligt väglag kombinerat med stress är ett dåligt recept för långkörning. Därför är det viktigt att hålla avstånd och köra försiktigt i jultrafiken – så att ni kommer fram säkert, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

johan granholm pressbild if
Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If

Samtidigt har de allvarliga olyckorna minskat kraftigt. I mitten av 00-talet inträffade uppemot 30 dödsfall per år i trafiken under julhelgerna i Sverige. De senaste åren är det drygt 10 personer per år som förolyckats.

Även i Skåne län ser vi den här trenden. Mellan 2003 och 2005 omkom sammanlagt tio personer i jultrafiken – de senaste tre åren har sju personer dött. Julhelgen 2006 var Skånes mörkaste sedan 2003 då åtta personer omkom. 

Graf: Antal olyckor per år

– Vi kan se att de stora samhällssatsningar på trafiksäkerhet de senaste åren ger resultat. Det i kombination med säkrare bilar leder till färre dödsolyckor. Men trots det hårda arbetet så sker det ändå dödsolyckor på våra vägar varje jul och det är upp till oss alla som är ute och kör att försöka förhindra det. Att hålla hastighet och avstånd är bland det viktigaste vi kan göra, säger Johan Granholm.

Här är Osbys mest olycksdrabbade vägar

För att få en bättre bild av var bilister bör vara särskilt uppmärksamma har If begärt ut statistik över de mest olycksdrabbade vägsträckorna under december och januari i alla kommuner. 

I Osby är väg 2101 den väg där polisen rapporterat flest olyckor i december och januari de senaste fem åren: sammanlagt 3 stycken. 

Observera att vi här alltså räknar på polisrapporterade olyckor och inte bara dödsolyckor.Antal polisrapporterade olyckor i Osby under december och januari

VägsträckaAntal olyckor 2018–2023
Väg 21013
Väg 152
Väg 1191
Väg 21291
Norra Infartsgatan1
Västra Gränsgatan1

Källa: Transportstyrelsen

Så förbereder du bilen

  • Packa med isskrapa, startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, varm filt, reflexväst och varningstriangel.
  • Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck.
  • Fyll på spolarvätska och ha gärna en färdigblandad flaska i reserv. Använd bara spolarvätska som är avsedd för vinterbruk.
  • Kontrollera att torkarbladen är i gott skick och byt dem vid behov. Sikten kan bli riktigt dålig om du använder gamla torkarblad. 
  • Laga stenskotten innan resan så slipper du riskera en spricka som hindar sikten. 
  • Testa frysskyddet i kylaren med en glykolprovare (finns att köpa i detaljhandeln från 45 kr och uppåt). Vid behov fyll på med glykol.
  • Se över din bilförsäkring. Har du till exempel rätt körsträcka och ingår hyrbilsförsäkring?

Källa: If

Kontakt

Jessica Balksjö Nannini, presschef If, 08 410 023 03, press@if.se

Metod

Uppgifterna om antalet avlidna gäller tidsperioden 20 december till 12 januari. Statistiken publiceras av Transportstyrelsen

När det gäller de mest olycksdrabbade vägarna har vi gjort ett uttag från trafiksäkerhetsdatabasen Strada genom Transportstyrelsen för december och januari de senaste fem åren. 

Olyckorna rapporteras in från polisen och kopplas sedan till vägnamn från nationella vägdatabasen. Vissa platser har förutom vägnummer även ett namn – ett mot eller väg. Dessa redovisas med ‘/’ mellan namnen. Olyckor som sker i korsningar och påfarter redovisas här med vägnamnen separerade av ett komma.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x