Espresso – Din lokala tidning
Image default

Ostgratinerad färsbiff

recept ostgratinerad färsbiffar

Ostgratinerad färsbiff

Johnny Billinger Ostgratinerad färsbiff Ostgratinerad färsbiff Skriv ut
Portioner: 2
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

Potatis             6 – 8 st

Havregryn       2  msk

Vatten             4  msk

Mager färs      200 g

Seltin               4  krm    (nyttigare än vanligt salt (natriumklorid), då det innehåller kaliumklorid och magnesiumsulfat.     Bra för blodtrycket.

Vitpeppar        1  krm

Finhackad lök  4 tsk  (observera: inte hela löken)

Broccoli           4- 5 buketter

Blomkål           5 -6 buketter

Ost                  2 skivor

Olja (majs/solros)  för bryningen i stekpannan (de innehåller rikligt med nyttiga, fleromättade fettsyran linolsyra, som är viktigt för cellernas uppbyggnad

Buljong (höns)1 dl

Mjölk               1 dl

SÅ HÄR GÖR DU

Koka potatisarna mjuka under lock i lättsaltat vatten. Ånga av.

 

Blanda havregrynen med vattnet i en liten bunke. Låt de blötas upp i 5 – 10 minuter.

Blanda ner färsen, seltinet, pepparn och löken. Forma två färsbiffar.

img 9766

Koka upp buljongen i en kastrull. Koka broccoli och blomkålsbuketterna mjuka.

Sätt ugnen på ”grill” (200°)

Hetta upp olja i stekpannan. Bryn färsbiffarna på båda sidor. Lägg över på en ugnssäker

tallrik/form. Fördela några broccoli- och blomkåls-buketter ovanpå biffarna. Lägg över ost.

Ställ in i ugnen och gratinera biffarna tills osten smält och ev. fått fin färg.

Tillsätt mjölken till buljongen och mixa med de resterande buketterna till en slät sås.

Häll tillbaks i kastrullen. Koka upp och smaka av.

Täck tallriken med såsen. Lägg biffen i mitten och potatisarna bredvid. (se bild).

(för 4 personer – dubblera innehållet)

Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild

ÖVRIGT

Smaklig måltid! Sven Appelgren (HKV)

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x