INGREDIENSER
Potatis 6 – 8 st
Havregryn 2 msk
Vatten 4 msk
Mager färs 200 g
Seltin 4 krm (nyttigare än vanligt salt (natriumklorid), då det innehåller kaliumklorid och magnesiumsulfat. Bra för blodtrycket.
Vitpeppar 1 krm
Finhackad lök 4 tsk (observera: inte hela löken)
Broccoli 4- 5 buketter
Blomkål 5 -6 buketter
Ost 2 skivor
Olja (majs/solros) för bryningen i stekpannan (de innehåller rikligt med nyttiga, fleromättade fettsyran linolsyra, som är viktigt för cellernas uppbyggnad
Buljong (höns)1 dl
Mjölk 1 dl
SÅ HÄR GÖR DU
Koka potatisarna mjuka under lock i lättsaltat vatten. Ånga av.
Blanda havregrynen med vattnet i en liten bunke. Låt de blötas upp i 5 – 10 minuter.
Blanda ner färsen, seltinet, pepparn och löken. Forma två färsbiffar.
Koka upp buljongen i en kastrull. Koka broccoli och blomkålsbuketterna mjuka.
Sätt ugnen på ”grill” (200°)
Hetta upp olja i stekpannan. Bryn färsbiffarna på båda sidor. Lägg över på en ugnssäker
tallrik/form. Fördela några broccoli- och blomkåls-buketter ovanpå biffarna. Lägg över ost.
Ställ in i ugnen och gratinera biffarna tills osten smält och ev. fått fin färg.
Tillsätt mjölken till buljongen och mixa med de resterande buketterna till en slät sås.
Häll tillbaks i kastrullen. Koka upp och smaka av.
Täck tallriken med såsen. Lägg biffen i mitten och potatisarna bredvid. (se bild).
(för 4 personer – dubblera innehållet)
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild
ÖVRIGT
Smaklig måltid! Sven Appelgren (HKV)