I bland kanske dagens tristess får folk att inte alltid hinna med vardagen? Det ska passas tider; lämnas och hämtas; handlas, lagas mat, idrottas mm.
Därför kanske det skulle passa med en enkel och snabblagad rätt? Hur som helst här kommer ett recept på Ostgratinerad Färsbiff Delvis något av smalmat men med en biff. Nyttigt med tillräckligt med vitaminer, mineraler och proteiner där fetthalten hålls låg.
RECEPTET AVSER 2 PORTIONER. (Dubbla mängderna vid 4 portioner!)
Potatisar 6 – 8 st
Havregryn 2 msk
Vatten 4 msk
Mager färs 200 g
Seltin 4 krm
nyttigare än vanligt salt (natriumklorid), då det innehåller kaliumklorid och magnesiumsulfat. Bra för blodtrycket.
Vitpeppar 1 krm
Finhackad lök 4 tsk (observera: inte hela löken)
Broccoli 4- 5 buketter
Blomkål 5 -6 buketter
Ost 2 skivor
Olja (majs/solros) för bryningen i stekpannan
(de innehåller rikligt med nyttiga, fleromättade fettsyran linolsyra, som är viktigt för cellernas uppbyggnad
Buljong (höns) 1 dl
Mjölk 1 dl
GÖR SÅ HÄR:
● Koka potatisarna mjuka under lock i lättsaltat vatten. Ånga av.
● Blanda havregrynen med vattnet i en liten bunke. Låt dem blötas upp i 5 – 10 minuter.
● Blanda ner färsen, seltinet, pepparn och löken.
● Forma två färsbiffar.
● Koka upp buljongen i en kastrull. Koka broccoli och blomkålsbuketterna mjuka.
● Sätt ugnen på ”grill” (200°)
● Hetta upp olja i stekpannan. Bryn färsbiffarna på båda sidor. Lägg över på en ugnssäker tallrik/form. Fördela några broccoli- och blomkåls-buketter ovanpå biffarna. Lägg över ost.
● Ställ in i ugnen och gratinera biffarna tills osten smält och ev. fått fin färg.
● Tillsätt mjölken till buljongen och mixa med de resterande buketterna till en slät sås.
● Häll tillbaks i kastrullen. Koka upp och smaka av.
● Täck tallriken med såsen. Lägg biffen i mitten och potatisarna bredvid.(se bild).
SMAKLIG MÅLTID!
SVEN APPELGREN (HKV)
HUSMANSKOSTENS VÄNNER
Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår mat- och dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar