Fortfarande är teaterföreningen under uppbyggnad och vi har mycket att sätta oss in i och lära oss om hur man bäst driver en teaterförening och vad som krävs för att locka publiken till våra arrangemang, berättar ordförande Solveig Åmvall.
I styrelsen ingår för närvarande Mia Göstasson, Rosie Hennig, Marianne Johansson, Bo Martinsson, Frida Olsson, Pia Paulsson, Lena Pearson, Gunilla Persson, Kajsa Söderstrand och Solveig Åmvall. En del spelar själv teater eller har spelat teater. Gemensamt för oss är vårt stora intresse för teater och för kultur i alla dess yttringar, säger Solveig. Föreningens mål är att bli en kulturell kraft att räkna med genom att arrangera bra föreställningar som når en så stor publik som möjligt.
Vi riktar oss till alla oavsett ålder och smak. Därför försöker vi ha en bred, blandad repertoar som består av Riksteaterns egna uppsättningar, turnerande professionella teatergrupper och lokalt förankrade amatörteatergrupper.
Unik riksteaterförening
Som riksteaterförening är Östra Göingeföreningen unik i ett avseende. Varje år ser vi numera till att ha åtminstone en föreställning med aktörer från någon av våra duktiga lokala teatergrupper. Vi vill värna om vår bygds alldeles speciella historia och fantastiska skrönor, som lever kvar i skriftlig form och i muntlig tradition och som de lokala teatergrupperna levandegör på ett mästerligt sätt. Historier om snapphanar, svartkonstmän och bergsprängare blir till fängslande teater, som vår publik tycker mycket om.
Barn och unga
Under senare hälften av hösten 2018 startade en teaterverksamhet för barn och unga i samarbete med Östra Göinge kommuns Kultur och Fritid. Två av styrelsemedlemmarna är ledare för verksamheten.
Vi är mycket glada för detta nya steg som vi har tagit, eftersom det är så viktigt att uppmuntra de ungas kulturintresse. Varje säsong arrangerar föreningen minst en barn och familjeföreställning, berättar Solveig.
Lite om vårens föreställningar
✿ I vår blir det berättarteater för barn från 4 år. Åse Alexanderson från Trollmors Sagor framför sin version av Bröderna Grims klassiska folksaga, Mästerkatten i stövlar lördagen den 16 mars på kulturhuset, Broby.
✿ Lördagen den 2 mars blir det konsert i Stenhuset, Östanå. Då kommer tre fantastiska musiker för att ge oss en oförglömlig kväll med Evert Taubes visskatt. Trio Taube heter gruppen, som består av Anders Anton – sång och gitarr, Lelo Nika Jr – accordeon och Jesper Nordberg – kontrabas. Anders bär med sig influenser från 1960-talets uttolkningar av svensk visa med artister som Fred Åkerström och Cornelis Vreswijk. Lelo har rötterna i romsk musik. Han har bl.a spelat som solist i föreställningen Förklädd Gud på Folkoperan i Stockholm. Jesper utbildar sig vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn och spelar förutom kontrabas också piano, då med jazz som inriktning. Vi hoppas på stor publik och råder er att föranmäla er, särskilt om ni också vill ta del av pausfikan.
✿ Nästa arrangemang är ett samarbete med Östra Göinge, Kultur och Fritid. Den 10 april visar den malmöbaserade scenkonstgruppen Banditsagor Kurs i självutplåning på Biblioteket i Knislinge. Föreställningen bygger på en serienovell med samma namn, skriven av Henrik Bromander. Den mysiga stämningen på huvudpersonen Marias sommarkurs i clownteater förbyts i vuxenmobbning och maktfullkomlighet. Men Maria vägrar att finna sig i det sociala spelet. En sevärd, intressant och tragikomisk föreställning med ett mycket bra biljettpris.
✿ Den 26 maj får vi se Starka Kvinnor med Rosie Hennig från Teater Stenbäraland. Föreställningen visas på eller vid Kaffestugan, Broby Hembygdspark. Vädret avgör. Dagen till ära ingår också kaffe med våffla i biljettpriset. Vad kan väl passa bättre än Rosies berättelse om de starka personligheterna Moa Martinsson, Frida Kahlo, Betty Olofsson, Eva Wigström; PusElse och Klämta Tilda. Dels är det Mors Dag och dels är det 100 år sedan beslut togs om kvinnlig rösträtt i Sverige, 24 maj 1919.
Planer för sommarteater
Under sensommaren 2019, sista augusti eller första september, hoppas föreningen kunna visa en ny pjäs med teatergruppen Kuppmakarna. Den är fortfarande inte färdig för spelning, men på god väg. Arbetsnamnet är Trollpengar och handlingen kretsar kring de mytomspunna pengarna från Loshultskuppen och kring en ung man, som har blivit fredlös, och hans familj och kärlek. Lars-Åke Ljungdahl skriver manus och regissör är Marcus Enocsson.
Vi återkommer, när vi vet mer och det börjar bli dags, säger Solveig.
Fler medlemmar till föreningen
Teaterföreningens medlemsantal har ökat med 25 % under år 2018, men det är fortfarande en liten förening som behöver fler medlemmar.
Det är viktigt att vi ökar vårt medlemsantal ännu mer, för med fler medlemmar får vi större publik, vilket i sin tur betyder att vi får råd att erbjuda fler, större och mer påkostade föreställningar, poängterar Solveig.
Den som vill bli medlem kan enklast ta med sig vårprogrammet hem från någon föreställning eller från något av kommunens bibliotek. I programmet finns en anmälningsblankett. Du kan också bli medlem online. www.ostragoinge.riksteater.se eller www.facebook.com/ostragoinge.riksteater
Där får du också veta mer om föreningen. Ett annat bra sätt att få veta mer är att prata med någon i styrelsen. Du kan bli medlem när som helst under året. Medlemsavgiften är 150 kr för första medlemmen på hemadressen, 80 kr för nästa medlem på samma adress och 50 kr för personer upp till 25 år. Medlemsskapet räcker ett år framåt från det datum då medlemskapet registrerades. Medlemskapet ger många fördelar och rabatter.
Föreningen önskar även fler intresserade till styrelsen.
Vill du engagera dig i styrelsen så blir vi mycket glada. Inga speciella förkunskaper krävs. Intresse och engagemang räcker. Alla insatser är viktiga, från de praktiska till de administrativa, säger Solveig och avslutar med orden;
Hoppas att vi ses eller hörs under våren 2019 och framöver. Kanske på vårt årsmöte den 20 mars kl 18 i Sibbhults Folkets Hus.
]]>