Espresso – Din lokala tidning
7028bbdb 593b 4437 865c d18898b41899

Östra Göinges fulaste gräsmatta

MILJÖ. En viktig del med att bo i hus, att stolt kunna visa upp sin vackra gröna gräsmatta. Det krävs tid, kärlek och vatten men resultatet är värt det när man blickar ut över sitt gröna paradis. Men som med allt annat finns det en hake – kommunens vatten räcker inte till.

Med inspiration hämtad från den gotländska succén 2022, tar Östra Göinge efter och är nu på jakt efter att kora kommunens fulaste gräsmatta. Målet är att på ett roligt och kreativt sätt sprida kunskap, spara på dyrbara vattenresurser och inspirera andra kommuner att göra likadant. Tävlingen pågår mellan 9 juni och 20 augusti.

– Kollegan Jenny Rydsten Berg som är miljöinspektör, hade hört talas om tävlingen Gotlands fulaste gräsmatta. Det lät helt fantastiskt och jag visste direkt att det var något som vi borde göra, säger Anja Glimtoft, VA-strateg på Östra Göinge kommun.

SLAGKRAFTIGT NAMN

I år är det första gången kommunen organiserar tävlingen som först skulle heta “Våga vägra vattna”.

– När bevattningsförbudet trädde i kraft 1 juni, insåg vi att vi behövde ett mer slagkraftigt namn. Efter tips och en bra dialog med Gotland, kom vi fram till att ändra namnet till Göinges fulaste gräsmatta.

VAD ÄR VIKTIGAST?

Då vattennivåerna är låga i de gemensamma magasinen, menar Anja att det är viktigt att tänka på att hushålla med dricksvatten.

– Oavsett om man har kommunalt vatten eller egen brunn hänger vattnet ihop. Sinar det på ett ställe, finns risken att det sinar på fler. Vi måste ställa oss frågan: Vad är viktigast, rent dricksvatten eller en grön gräsmatta? Att vattna din gräsmatta för ofta är lite som att tvätta håret för ofta, det blir torrare ju mer du underhåller.

– Gräsrötterna blir beroende av att få vatten, men låter du bli att vattna, letar de sig längre nedåt i jorden. Du kan skydda din gräsmatta genom att inte klippa den kort och den kommer att anpassa sig till mindre vatten, förklarar Anja.

VÄDRET AVGÖR

Vi har en lång och torr sommar framför oss. Lika kreativ som kampanjen Östra Göinges fulaste gräsmatta är, medför den ett viktigt budskap: Vi behöver vara medvetna om vår vattenkonsumtion.

– Vädret avgör hur länge bevattningsförbudet gäller. Vi behöver 20-25 millimeter regn varje dag i en månad om vi ska nå upp till normala vattennivåer igen, konstaterar Anja och tillägger: – Vi kommer att samla in svaren från tävlingen och att lägga upp som vattenbesparingstips på vår Facebook-sida. På kommunens hemsida hittar du mer information om tävlingen, priser och bevattningsförbudet.

Vill du visa upp din gräsmatta i sociala medier även om du inte tävlar, kan du använda hashtaggen #östragöingesfulastegräsmatta.

TEXT: HELENE@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x