Espresso – Din lokala tidning
Image default

Oxsvansragu 

Oxsvansragu

Johnny Billinger Oxsvansragu  Oxsvansragu  Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

1 I/2 kg oxsvans, delad i bitar

4 skivor rimmat sidfläsk.

4 morötter

1 gul lök.

Vetemjöl

1 liter vatten,

Selleri, några kryddnejlikor

6-8 vitpepparkorn

1 vitlöksklyfta

12-15 små gula lökar

12-15 champinjoner.

SÅ HÄR GÖR DU

Lägg oxsvansen i friskt vatten, ca 3 timmar. Tag upp dem, torka och bryn dem mycket lätt med ett par skivade morötter och en kluven gul lök i en eldfast gryta. Fyll därefter på med 1 liter vatten.

Lägg ner en bit selleri, buketten, några kryddnejlikor och 6-8 vitpepparkorn. Eventuellt också en vitlöksklyfta.

Låt grytan puttra under lock ett par timmar. Plocka sedan upp oxsvansbitarna och lägg dem i en annan kastrull för att hålla värmen. Sila spadet mycket noga, använd gärna pipsil eller silduk.

Skär fläsket tvärs över i strimlor. Strimlorna bryns långsamt och tas upp så att stekfettet blir kvar i stekpannan.

Därefter bryns ett par morötter en bit selleri i tärningar, samt 12-15 små gula lökar och lika många champinjoner. När de fått färg späder man över lite sky och låter dem koka mjuka.

Skyn från oxsvansarna reds med lite arrowrot utrörd i torr sherry eller madeira och silas över svansbitarna, fläskstrimlorna och grönsakerna.

Prova smaken en sista gång om ragun behöver en avslutning med salt, peppar eller ytterligare något  vin.

ÖVRIGT

Tips Kokt potatis är det klassiska tilltugget i vårt land. Men prova gärna kokta nudlar eller någon annan pasta till oxsvansen. Ett mörkt fylligt rödvin passar utmärkt. Ett vintips nu i januari: Ett sydafrikanskt fyllig rött vin är: Simonsig Cape Blend 2015, för 76 kr. Vinet kan lagras i 4-5 år, men går utmärkt att dricka nu. Systembolagets art. Nr 2849. Det här är en gammal fin rätt, riktig husmanskost, billig och passar bra i Januarikylan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x