Espresso – Din lokala tidning
dsc3939

<strong>På besök i en Virtuell värld</strong>

TEKNIK/Besöksmål. VR har länge varit en kommande teknikrevolution som trots många lanseringar inte riktigt har fått fäste. Nu har flera av världens teknikjättar nya headset på gång, och kanske blir 2022 året för ett bredare intåg i den virtuella världen? I Markaryd har Daniel Lundqvist satsat på upplevelsen av VR genom Reality Park. Vi åkte dit för att testa våra steg i den virtuella verkligheten.

Pling! Hissdörrarna öppnas och framför dig öppnar sig vyn över en storstad någonstans i världen. Skyskrapor, blå himmel och när du tittar ner syns bilgatorna hisnande långt ner. Ring! framför dig syns en telefon – vägen dit går över en smal planka som leder dig rakt ut över avgrunden. 

– Det här ingick inte i dealen… jag har lite höjdskräck, utbrister Frode Thorsén som är Espressos testpilot i VR-världen.

Från där vi står ser vi Frode i en helt annan miljö. Grå väggar, heltäckningsmatta, men där ligger faktiskt en planka på golvet som Daniel Lundqvist har lagt fram när hissdörrarna öppnades i Frodes synfält. 

Headsetet med en skärm framför varje öga tillsammans med  inbyggda sensorer gör att det ögat ser anpassas när huvudet flyttas. När plankan plötsligt försvinner under fötterna och Frode hamnar i fritt fall blir det tydligt att synsinnet räcker långt för att lura hjärnan.

dsc4005

En teknikrevolution i startgroparna

När Daniel Lundqvist köpte fastigheten på Kungsgatan i Markaryd där han bland annat driver sin redovisningsbyrå Kronan och Klaven funderade han på hur han skulle nyttja övervåningen, som tidigare varit bland annat kommunal fritidsgård.

– Jag testade VR själv för första gången strax innan jag bestämde mig för att dra igång Reality Park. Men jag har satt mig in i tekniken en hel del sedan dess. Man spår att VR i dag kan jämföras med hur mobiltelefonen låg till i utvecklingen innan den smarta telefonen lanserades, när man ungefär använde mobilen till att spela Snake och ringa.  

VR tillsammans med AR (Augmented Reality – där digitala inslag blandas med vår vanliga värd genom skärm eller headset) förväntas som industri omsätta 130-tusen miljarder 2030, berättar Daniel.

– Tretton med tretton nollor efter.. man vet knappt hur det ska läsas ut, skrattar han.

– Användningsområdena är många, och tanken med Reality Park är att vi ska kunna erbjuda olika tjänster. En del är en upplevelsepark, där vi bland annat har haft många företag som kommer för att göra något kul- Vi har haft en del samarbete med hotellet här i Markaryd och hoppas kunna utveckla det. Vi vill också erbjuda möjligheten för till exempel teknikföretak som vill hålla utbildningar i sina produkter i andra länder. i stället för att skicka iväg en anställd kan man skicka tre headset och sedan hålla en truck-utbildning i AR. Man kan hinna med fyra världsdelar på en dag.

Bågskytte och valkontakt

Medan vi pratar i den verkliga världen skjuter Frode-
pilbåge i den virtuella. Även undertecknad för möjlighet att förflyttas till digitala världar. Närkontakt med valar och myllrande maneter på havsbotten. Flyga som superhjälte bland skyskrapor. Skära itu flygande mål med dubbla lasersvärd i takt till musik. Kasta pinnar till en hund i himmelsblått bergslandskap. För den som har följt med utvecklingen i spelvärlden känns många av momenten igen, men helheten av att befinna sig i den digitala 360-gradersvärlden är revolutionerande. Och fallet från plankan mot marken – den sugande känslan av fritt fall är inget som skapas av ett headset!

–  Med relativt billig kamerateknik kan man även använda VR för att till exempel genomföra en husvisning i realtid. Man kan också ge en person inom  äldrevården möjligheten att finnas med i sammanhanget hos sina nära och kära på distans genom att erbjuda ett headset och sätta en kamera i de närståendes vardagsrum, säger Daniel.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x