Espresso – Din lokala tidning
witte6

På djupet med Felicia

KONST. Från tatueringar till glasgravyr, och nu även en barnbok. Felicia Witte jobbar brett med bild och den 25 november testar hon ett nytt ett grepp tillsammans med rammakaren Emil Steinick. På en dag sker tre visningar av utställningen ”Felicia Witte på djupet” på det anrika Hantverkshuset i Hässleholm.

– Ända sedan jag började prata och förstå världen har jag vetat att jag vill bli konstnär, berättar Felicia Witte.

Sedan 2022 har hon sin tatuerarstudio Witte Ink på Östergatan i Hässleholm. Här jobbar sammanlagt fem tatuerare och nyligen uppdaterades studion med en liten butik för konstnärsmaterial.

Emil Steinick, traverstekniker till yrket, hjälpte henne med renoveringen av lokalen och någonstans på vägen uppstod tanken om ett samarbete.

witte5
Utställningen är ett samarbete mellan Emil Steinick och Felicia Witte. Den äger rum i hantverkarföreningens anrika lokaler i Hässleholm.
witte2
Emil Steinick tillverkar ramarna till Felicias tavlor som ofta är förgyllda med äkta guld. En del ramar tillverkar han från grunden, andra är återbrukade second hand-fynd.

I utställningen ”Felicia Witte på Djupet” visas Felicias målningar inramade av Emils egenhändigt byggda ramar – flera av dem förgyllda med 23 karats guld.

– Det började med att jag gjorde en förgylld spegel till studion, jag har alltid gillat att fixa med lite udda saker, berättar Emil.

– De första ramarna jag gjorde tillverkade jag av återbrukade secondhandfynd som fick guldkant. Jag återbrukar fortfarande en del, men ofta står jag för hela tillverkningen själv.

Inspiration från scenkonstens värld

Vi förflyttar oss ett par kvarter. Bakom en av fasaderna mittemot järnvägen tar vi trapporna upp till Hässleholms Hantverksförenings anrika lokaler. Det knarrar i fiskbensparketten och de draperade väggarna utgör en fin fond till Felicias målningar som står uppradade inför utställningsbyggandet.

– Vi kommer att släcka ner och ljussätta varje verk. Avsikten är att det ska bli en utställning för alla sinnen som utmanar publiken lite. Jag kan tycka att en vanlig vernissage kan vara en lite tråkig tillställning och vill gärna bjuda in till något  som överraskar publiken, säger Felicia.

witte4
Inspirationen till många av motiven har hämtats från scenkonstens värld.

Musik och Felicias egna textrader kommer att komplettera konstverken. Inspirationen till de olika motiven kommer från scenens värld. Balett, teater, show, cirkus och musik.

– Klassisk musik har varit en stor inspiration, och kommer att spelas under visningarna. Målningarna kommer att visas var för sig på olika platser på två våningar, och tanken är att varje tavla ska ramas in av en särskild upplevelse.

En del överraskningar kommer att möta besökarna, både sinnliga och interaktiva. Felicia visar oss upp på vinden, som kommer att bjuda på en pampig final.

Kreatör och entreprenör

För Felicia Witte är bilden i fokus, men hon drivs också av en stark entreprenörsanda.

– Jag kommer från en företagarfamilj. Mina föräldrar drev Björksäter (nöjespalatset) under många år, och jag har det väl med mig sedan barnsben.

Ett av Felicias senaste projekt var barnboken Apan Andy, som släpptes i samband med Hässleholms Kulturdagar i september.

– Får jag en idé så går jag inte och funderar så länge på hur man gör – jag vill bara göra det.  Jag letade länge i stan efter en bra lokal innan jag landade på Östergatan, som kändes helt rätt. Här finns utrymme att utveckla verksamheten, och jag har massor av idéer, säger Felicia.

– Visningarna den 25 november har redan börjat sälja slut men det finns planer på fler utställningar i framtiden.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x