Espresso – Din lokala tidning
dsc8429

På tur med Tuff-Tuff

TURISM. Alla i Osby har väl sett turisttåget Tuff -Tuff köra på gatorna i centrum nu i sommar. Själva idén till tåget är Jankov Månssons och det är hans dotter Åsa Månsson som har designat det. Original och förlaga till tåget finns i leksaksform, att beskåda inne på Lekoseum. Tuff-Tufftåget är ett Leaderprojekt och med hjälp av medel från Sparbanksstiftelsen 1826 är projektet igång med Osby Hembygdsförening som projektägare.

ntreprenad
Jonas Ingesson och Jannica Nilsson driver tåget på entreprenad åt Osby Hembygdsförening.
– Det innebär att vi ser till att det finns personal som kör tåget och att driften är igång. Det är jag, Jannica, Pontus Ingesson och Bengt Svensson som både kör och guidar på rutten. För att köra tåget krävs endast mopedkörkort . Guidningen utgår från Hembygdsföreningens direktiv, berättar Jonas.

Regelbundna turer
– Vi kör tisdag till söndag mellan klockan 11:00 till 16:30 från Lekoseum via kyrkan ner till Paus. Där kan man passa på och stiga av för att ta en fika eller titta på Apan och Kaninen, för att sedan åka tillbaka med oss till Lekosums hållplats igen, fortsätter Jonas.
Rutten till Paus tar ca 10-11 minuter och från Paus ca 5 minuter. Det är en lagom runda.
– Tåget avgår en gång i halvtimmen, och vi kommer att köra fram till den siste augusti eftersom vi samkör med Lekoseums öppettider. Tåget har verkligen uppmärksammats och blivit ett populärt inslag hos både lokalbefolkningen som andra kringliggande orter. Folk i alla åldrar åker med tåget och det är speciellt roligt att se barnens stora ögon när de får kliva in i tåget.

Oändliga möjligheter och sociala medier
– Den som vill kan också hyra tåget till barnkalas, bröllop, kräftskivor med mera. Möjligheterna är många med Tuff-Tufftåget, menar Jannica. Det är bara att kontakta oss så hjälper vi till med det mesta.
Det finns många fler planer och idéerna är många En idé är att köra tåget under julskyltningen om vädret tillåter.
– En annan möjlighet är att låta lokala företagare ha reklamplatser på tåget. Kontakta Jankov Månsson i så fall. Och följ oss gärna på facebook och instagram, avslutar Jannica.

Barnen från Hästveda
När tidningens utsände åkte med tåget fanns även en del barn och deras mammor med på resan. Det var Vincent, Malte, Nova, William, Carolina, Alexandra, Pia och Johanna, alla hemmahörande i Hästveda. Barnen tyckte det var spännande att få åka tåget hela den långa resan ner till Paus där de steg av och fikade. På frågan vad de tyckte om att åka tåget svarade de små resenärerna i mun på varandra att det var jättebra och kul och att det skulle bli gott med glass.

Text & foto: Anita B Svensson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy