Espresso – Din lokala tidning

På väg tillbaka – Nu vill Cecilia hjälpa andra

Ett av våra största folkhälsoproblem är stressjukdomar. Två tredjedelar av de drabbade är kvinnor och allt fler drabbas av utmattningssyndrom, i dagligt tal även kallat utmattning. Stress är inte farligt för kroppen så länge den är positiv och så länge det finns plats för återhämtning. Men när vi fastnar i ett evigt spinnande ekorrhjul och inte får eller tar oss tid för den viktiga vilan så kommer det till slut att uppstå både fysiska och psykiska problem.

En av alla som drabbats av utmattning är Cecilia Weikel från Osby. Efter drygt två år då hon varvat sjukskrivningar med arbete är hon nu tillbaka i arbetslivet och vill göra något positivt av sina erfarenheter. Tanken är att sammanställa en lättläst och informativ bok om och av människor som drabbats av utmattning.

-Jag har själv saknat igenkänning i den litteratur jag hittat i ämnet. Min idé är att samla korta berättelser om flera personer då jag tror det går att hitta en röd tråd i berättelserna. Ett mål är också att läsaren kan få känna en gemenskap med andra och inte uppfatta sig som ensam drabbad, berättar Cecilia, som själv känt sig väldigt ensam i utmattningen.

– Det ska vara en positiv bok, en hjälp till självhjälp genom andras tips om vad som fått dem att hitta återhämtning och ta sig igenom utmattningen.

En viktig sak är just att det ska vara korta berättelser.

– Att läsa korta berättelser är lättare när du är utmattad. Kan man följa en tråd i ett par sidor och faktiskt känna att man klarar av något ger det i sig en positiv känsla och skjuts för självförtroendet, menar Cecilia.

Gillade utmaningar

Cecilia är själv en typisk ”duktig flicka”, som förutom att hon är ensamstående med två barn även tagit på sig mycket extraansvar och åtaganden. Förutom arbete på 100 % så studerade hon 25 %, var skyddsombud på arbetet som förskollärare och tog gärna på sig utmaningar av olika slag.

– Det gav mig en positiv bekräftelse och jag trivdes i rollen som den ”duktiga”, berättar hon.

Till slut sa dock kroppen ifrån. Magen började krångla och hon fick diagnosen IBS. Hon drabbades även av en oerhörd trötthet, problem med korttidsminnet, ljudkänslighet, svårigheter att orientera sig när hon körde bil. Men även förmaksflimmer och högt blodtryck.

– Jag hade tydliga symtom på långvarig stress, kommenterar Cecilia.

En väg tillbaka

Cecilia har fått lära sig att prioritera även i det som är roligt.

– Vårt samhälle är inte gjort för att ta pauser utan nu har jag fått lära mig det helt enkelt. Har jag lite energi så måste jag spara på den och för mig är det ett helt nytt sätt att tänka.

Det har varit en lång återhämtningstid för Cecilia som bl.a. tagit hjälp av terapeut.

– Det rekommenderar jag alla som drabbas att utmattning att göra. Gå länge och byt kurator eller psykolog om du inte trivs. Det får man!

För Cecilia har även medicinsk yoga varit en hjälp liksom att gå ut och gå.

– Ibland orkade jag bara gå ut och sätta mig på en bänk men då var jag i alla fall utomhus även om kroppen inte orkade.

För framtiden är det att fortsätta jobba med tankarna som gäller, något Cecilia aldrig kommer att kunna släppa helt.

– Jag kommer alltid behöva leva med det jag lärt nu. Men det känns positivt. Jag har insett att hälsan är viktigare än allt annat.

Låt din utmattning höras

Vi är så många som har hamnat i utmattning. Vägen dit är olika från person till person men det finns saker och händelser som förenar oss. Många står där helt ensamma och kämpar med vardagen, vården eller Försäkringskassan. En röst hörs inte men när många tillsammans bildar en kör går ljudet inte längre att ignorera. Jag vill göra ett försök att bilda denna kör som kan nyansera och förmänskliga bilden av de utmattade.

Skriv max två A4 där du beskriver hur du hamnade i utmattningen var du befinner dig nu. Har du fått någon hjälp som var extra värdefull eller kanske slåss du mot någon myndighet?

Du behöver alltså inte ha tagit dig ur utmattningen för att skriva till mig. Men har du gjort det är det också intressant hur livet efter blev. Detta kommer att sammanställas och kan mynna ut i en bok.

Du kommer att vara anonym, skriv i ditt alias. Du kommer inte att kunna få någon ekonomisk ersättning om ditt bidrag kommer med i boken. Du ger mig rätten att kunna korta ner eller publicera texten.

Din historia är viktig så sammanfatta din utmattning och skicka den till mig.

Cecilia Weikel

cissiweikel@hotmail.com

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x