Espresso – Din lokala tidning
Palsternackor

Palsternacksoppa

MAT. Den här rätten är ett försök att visa på kontakterna med kontinenten, som ju alltid varit speciellt för den skånska maten. Från vårt närmaste land söderöver har vi inspiration att efterlikna en soppa som i Tyskland kallas för ”kejserlig” potatissoppa. Att som här använda sig av den sötaktiga palsternackan istället tycker vi gör den ännu mer ”kejserlig”. Enkel och snabblagad soppa när man vill ha en förrätt eller en enkel middag.

Ingredienser till 4 portioner:

Ca 250 g palsternackor
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
salt, peppar
200 g rökt fläsk i tärningar
1 liten knippe persilja

  1. Skala palsternackorna och dela dem i små bitar. Koka bitarna i mjölken tills de blivit lite mjuka (5 min).
  2. Häll över det hela i en mixer och mixa till en slät smet. OBS! Fyll inte ända upp utan ”kör” det i flera omgångar istället. På så sätt kan Du, om det blir för tjockt och grötigt, späda med grädden.
  3. Häll tillbaka den släta soppan i grytan och späd med resterande grädde om inte allt redan har gått åt. Smaka av med salt och peppar. Dra av soppan åt sidan så länge.
  4. Hetta upp en stekpanna och fräs fläsktärningarna i torr panna utan stekfett.
  5. Gör ett sista uppkok av soppan innan servering och häll över fläsktärningarna och den hackade persiljan.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy