LIVSSTIL/TRÄNING. Parkour är konsten att ta sig från punkt A till punkt B på effektivast möjliga sätt. Ofta handlar det om kroppens framfart i stadsmiljöer, men det tränar även sinnet i hur man kan manövrera på ett smidigt sätt i den hinderbana som livet ofta bjuder på. Nu startar Emanuel Hansson andra terminen med parkourträning i Hässleholm, och ännu finns platser kvar för den som är nyfiken.
– Jag började när jag var 13 år och såg filmer på Youtube, då var sporten helt ny och vi som höll på fick testa oss fram, berättar Emanuel Hansson. Han driver A- Beyond Parkour, som har hand om träningarna på Röingeskolan i Hässleholm.
– Vi vill erbjuda träning från grunden i en anpassningsbar miljö, det är bra att jobba med redskapen i en gymnasktiksal som är höj- och sänkbara när man lär sig tekniken man behöver.
Parkour är en relativt ny sport som har fått stort genomslag de senaste åren. Både genom tv-spel som Assassins Creed, reklamfilmer och inte minst youtube.
– Det är kul. I parkour finns inget tävlingsmoment och gruppkänslan är stark. När man är ute och kör en session tillsammans går ingen vidare innan man sett till att alla har tagit sig förbi ett hinder. Sporten grundades i Frankrike av David Belle. Han inspirerades i sin tur av en teknik som hans pappa hade tagit fram för att soldater på effektivaste sätt skulle klara en hinderbana inom det militära, berättar Emanuel.
Träning på flera orter
Emanuel har tidigare varit aktiv som bollplank för en parkourförening i Hässleholm. När föreningen upphörde valde han att starta träningar genom sin egen verksamhet A-Beyond Parkour.
– Vi finns på flera orter i södra Sverige, i Hässleholm och Kristianstad är det Omer Redzovic som håller i träningarna. Vi har just startat upp andra terminen och så länge det finns platser kvar i grupperna går det bra att anmäla sig via vår hemsida, säger han.
Nyttiga kunskaper
Att sporten fått sådan spridning beror till stor del på att den är spektakulär. Våghalsiga hopp på hög höjd med snabba beslut och betong som underlag.
– Det som fick mig att börja med parkour var att det såg häftigt ut. Det som fick mig att fortsätta var hur jag märkte att det förändrade min inställning till livet. Man får lära sig hur man snabbt och effektivt tar sig igenom hinder – man får tidigt tydliga tecken på hur kroppen lär sig, och självkänslan stärks. Det är kunskaper som man har nytta av även i den hinderbana som livet ofta sätter upp för oss, menar han.
Lär sig att undvika skador
Att våghalsiga videos kan verka avskräckande för en del vårdnadshavare är något som Emanuel gärna bemöter.
– Barn kommer att klättra och hoppa på saker. Jag brukar säga till den som är orolig, att om du inte vill att dina barn ska göra sig illa – låt dem komma till oss. Vi lär ut hur man gör, och efter en termin kan jag nästan lova att de vet hur de ska göra och på så sätt kan undvika att skada sig, säger han.
Träningen sker på tisdagar i Röingeskolans gymnastiksal.
– De flesta deltagarna är mellan sju och tretton år. Det är en ung sport, och de som grundade den lever fortfarande. Det ska bli spännande att se vad de som börjar när de är sju år kommer att kunna åstadkomma i framtiden.
Text&Foto:
erik@espressomedia.se