Espresso – Din lokala tidning
passion för pension

Passion för Pension

EKONOMI. När du är mitt uppe i arbetslivet kanske slutet av det samma mer känns som en avlägsen dröm än en stundande verklighet. Det orangea kuvertet som nyss landat i din brevlåda kanske till och med förblir oöppnat. Så låt oss därför försöka väcka din passion för din pension. Det är trots allt din egen framtid du sparar till.

Att månadsspara är ett smart sätt för dig att komma igång med ditt pensionssparande. Ett arbetsliv sträcker sig ofta över mer än 40 år och under den perioden gör även den lilla summan stor skillnad. 500 kronor i månaden över 40 år ger exempelvis en summa på 240 000. Rätt placerad, i exempelvis värdepapper, växer summan ytterligare och ger dig bättre möjlighet att förverkliga dina drömmar som pensionär.

VÄLJ SPARFORM

Det finns ett par olika sätt att månadsspara till sin pension på. Två exempel är ISK och kapitalförsäkring. ISK, investeringssparkonto, är ett sätt där du har möjlighet att månadsspara i värdepapper. Kapitalförsäkring är ett annat sätt. Vilket som passar dig bäst är beroende på dina förutsättningar och önskemål. Ta kontakt med din bank om du är nyfiken på vilket placeringsalternativ som är bäst för dig.

SÄTT MÅL FÖR DIN PENSION

Hur vill du leva som pensionär? Måla upp den bilden när du tänker på ditt sparande. Din allmänna pension och eventuella tjänstepension kommer utgöra grunden för din pensionsinkomst, men det är ditt eget sparande som ger dig möjlighet till en guldkant efter arbetslivet.

SAMLA OCH PLACERA DIN AVTALS- OCH TJÄNSTEPENSION

En stor del av din framtida pension kommer från den avtals- och tjänstepension som din arbetsgivare betalar in. Har du haft flera anställningar kan du ha avtals- och tjänstepension från flera ställen och då också flera olika förvaltare. Genom att samla och placera allt hos en förvaltare får du enklare överblick av var och hur din intjänade pension växer. Tycker du det känns krångligt kan du vända dig till banken och få hjälp.

PÅVERKA FRAMTIDEN MED DITT PENSIONSSPARANDE

När du sparar till din pension har du också möjlighet att påverka hur framtiden ser ut – inte bara för dig själv utan för hela samhället. Genom att placera i hållbarhetsinriktade fonder använder du din makt som placerare att driva på utvecklingen mot mer hållbar kapitalförvaltning.

BANKRÅDGIVARE HANNA OLIN LF GÖINGE-KRISTIANSTAD

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x