Espresso – Din lokala tidning
Image default

Patentlåda

Patentlåda

Johnny Billinger Patentlåda Patentlåda Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

8 ägg

1 gul lök

8 skivor rökt skinka

4 kokta stora potatisar

SÅ HÄR GÖR DU

Stek potatisen i smör tills den blir mjuk och får fin färg. Stek över svag värme. Tag upp den och lägg den på ett fat.

Stek löken i samma panna. Låt den inte ta färg.

Lägg i skinkan och bryn den tillsammans med löken. Lägg sedan åter i de stekta potatistärningarna. Blanda alltsammans som till en pytt i panna.

Patentlådan lagas vanligen portionsvis. Har Du portionsformar eller lådor så smält lite smör i varje. Ställ formarna på medelvarm platta . Har Du inga sådana lådor/formar stek äggen på vanligt sätt, på en sida.

Knacka äggen försiktigt. Häll över dem i en kopp så de förblir hela. Ta två ägg till varje kopp. Häll över äggen i lådan. Låt stå tills vitan har stelnat, lägg skinkpyttipannan över.

ÖVRIGT

Få smaker är väl så klassiskt svenskt som smaken av ansjovis. Denna inläggning är närmast omistlig i gubbröran eller på smörgåsbordets Jansson, Men vilken fisk används och när uppfanns konserven? Ansjovisinläggningen brukar tillskrivas salteriägaren Gustaf Andersson och uppfanns 1842.Gustaf Andersson som var förr i Göteborg 1815 flyttade i början av 1840-talet till fiskeläget Fjällbacka, där han startade ansjovistillverkningen. Ursprungligen tillverkades den vid Dorthes konservfabrik i Fjällbacka, men kom senare att tillverkas i Grebbestad. Idag tillverkas Grebbestads ansjovis i Kungshamn. Inläggningen tillverkas av skarpsill. Sparttus sprattus, en sillfisk som förekommer i alla svenska hav utom Bottenviken och vars utbredning omfattar östra Atlantkusten från Lofoten till Marocko och Svarta Havet. I svenska vatten blir den12-14 cm lång men i andra vatten kan den bli upp till 20 cm. Ansjovisen läggs in en lag av socker, salt, ättika, kryddpeppar, svartpeppar, kardemumma, lagerblad, muskotblomma, ingefära och sandelolja. Varifrån Gustaf Andersson hämtade inspiration till inläggningen är inte klarlagt visa källor hänvisar till norska källor, andra att Anderssons lärde sig av en prästdotter i släkten. 1746 ett hundra år innan Gustaf Andersson började med sin produktion, skriver prosten J. Ödman i Svensk Hushållnings-Journal en detaljerad beskrivning signerad Pehr A, Gadd. ”Man väljer ut den minsta höst och vinterströmming som får ligga orensad med litet salt ett dygn. Därefter får den rinna av, torkas på ett linnekläde, lägges på rygg, varvas i en ek-kagge och saltas på nytt av en blandning av Lunerburgsalt, kryddpeppar, organum, nejlikor. Man lägger på en sten till tyngd som tas bort efter 3-4 dygn och locket lägges på. Denna ansjovis har en angenäm smak brukas som handelsvara i åtskilliga städer i Estland och Lifland” En gammal svensk klassiker. Mycket vanlig både som lunch och vickningsrätt. Förr var det vanligt att man hade speciella lådor i eldfast lera eller porslin. Idag är sådana ovanligare. De får inte hindra oss från att upprätthålla Patentlådan! Det går naturligtvis bra att rätt och slätt steka äggen till. Ett viktigt kom-i-håg är dock att skinkan skall vara rökt. Bo Martinsson. Källa: Bitte Assarmo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x