Espresso – Din lokala tidning
Image default

Pelargontider på Flädergården

BESÖKSMÅL. Bland de klassiska krukväxterna är väl kanske pelargonen den främsta. Men bredden är stor – i Anna-Marias växthus på Flädergården finns över 500 sorter. 

Om våren tas det sticklingar för att fylla det stora växthuset som brukar vara välbesökt från påsken och framåt. I kaffestugan är det fläder och våfflor som lockar besökare till Flädergården & Pelargonhuset.

Fingrarna går i ett! Tusentals sticklingar står uppställda i rader, och Anna-Maria Eriksdotter Gustafsson plockar reflexmässigt bort gulnade blad medan vi pratar. En guldgul pelargon som hägrar i allt det gröna får dock vara kvar – variationen på pelargoner är stor när det gäller färg och form på både blommor och blad.

– Jag trodde aldrig att detta skulle bli en så stor del av verksamheten, säger Anna-Maria som startade sitt pelargonsamlande på grund av det egna intresset.

Flädergården är en familjeverksamhet, som byggdes upp av hennes föräldrar på 80-talet.

– De hade en idé om att odla fläder, som många tyckte var konstig eftersom den vanligtvis växer vilt. Nu är det min bror Per som har huvudansvaret över fläderodlingarna, och jag sköter Pelargonerna, säger Anna-Maria.

pgon 1
Katten Sixten trivs bra i växthuset och kliver varligt mellan sticklingarna.

Fläder med växande popularitet

Även om starten för fläderodlingen blev en utmaning – saftfabrikerna var inte intresserade av att köpa blommor och bär när plantorna väl började ge avkastning – så har det blivit en stabil grund för gården som besöksmål.

– Om somrarna har vi kaffestuga där våra fläderblomsvåfflor har blivit väldigt populära. Vi har gårdsförsäljning av olika fläderprodukter som är naturligt odlade och tillverkade här på gården. Sylt, saft, marmelad, vinäger, senap… Vi fryser in och sparar fläderblommor under sommaren så vi kan ha tillverkning hela året, berättar Anna-Maria.

Både fläder och pelargon har traditionellt använts som medicinalväxter – att göra fläderblomssaft är dock en nyare tradition.

– Flädersaft som vi gör den idag kan man tro är en gammal klassiker, men det var först på 50-talet som man började göra saft på fläderns blommor. upplyser Anna-Maria.

Väldoftande och välgörande

I väntan på flädersäsongen är det dock mycket att göra på gården, och det stora startskottet är påskhelgen.

– Många besökare tycker om att fylla sina påskägg med pelargonsticklingar i stället för godis, säger Anna-Maria som gärna uppmuntrar traditionen.

Pelargoner i oändliga variationer. I påsk öppnar drivhuset på Flädergården & Pelargonhuset med försäljning av egenhändigt framtagna sticklingar.

– Detta blir sextonde året med pelargoner, drivhuset stod klart 2008. Det är en otroligt tålig blomma, som är tacksam att ta sticklingar på och som växer väldigt snabbt. Intresset verkar finnas bland alla åldrar, och variationen är ju enormt stor, säger Anna-Maria och visar upp en stjärnformad blomma med friskt gröna blad.

– Den här heter Supernova, berättar hon innan vi botaniserar vidare bland utbudet.

En av sorterna liknar i blomning en viol – mycket riktigt är namnet Violarum.

De pelargoner som växer i krukor har landat långt från ursprungsarten som kommer från södra Afrika.

– Genom åren har man bland annat använt pelargonen för att tillverka parfym, och för mediciska ändamål. Ett exempel är sorten Dr. Westerlund, som även har kallats för öronpineblomma i Danmark.

I drivhuset frodas även en nytillkommen passion från det botaniska riket. 

– Gammeldags bladkaktusar. De är väldigt fina i amplar. De ser inte så mycket ut för världen just nu, men när alla blommar i olika färger omkring mors dag så är de helt fantastiska!

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x