Espresso – Din lokala tidning
Image default

Pepparrotskött

Pepparrotskött

Johnny Billinger Pepparrotskött Pepparrotskött Skriv ut
Portioner: 4-6
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

800 g grytbitar av nötkött

2 gula lökar eller purjolökar

3 morötter

1 palsternacka (100 g)

1 bit rotselleri (50 g)

½ msk salt per liter vatten

8-10 vitpepparkorn

Pepparrotsås:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

5 dl buljong från kokningen

1 dl vispgrädde

2-3 msk riven pepparrot

salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU

Lägg köttet i en gryta.

Häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av.

Skala och skär lök och rotsaker i skivor. Lägg ner i grytan, tillsätt salt och pepparkorn och låt köttet sjuda under lock till det är mört, 1 ½ -2 timmar.

Lyft upp köttet och låt det vila i aluminiumfolie. Sila buljongen och spara grönsakerna.

Smält smöret till såsen i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa såsen slät. Vispa ned buljongen så mjölblandningen löser sig i buljongen. Låt koka upp.

Späd buljongen med grädde, lite i taget, under fortsatt vispning.

Låt såsen koka 5-10 minuter. Smaksätt med pepparroten, salt och peppar.

Servera köttet med grönsakerna, sås, riven pepparrot och kokt potatis.

ÖVRIGT

Det är en fördel att kunna odla och gräva upp sin egen pepparrot. Sedan rivs den på finaste sidan av rivjärnet för att frigöra så mycket smak som möjligt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x